RED-Nord, jefuită de 60 de milioane de lei

Embed:

Compania de stat RED-Nord a fost jefuită de 60 de milioane de lei. Acest lucru a fost posibil după ce un executor judecătoresc a emis încheieri de încasare forţată a banilor de pe conturile RED-Nord. Pretextul a fost că furnizorul de energie electrică ar fi avut datorii faţă de o companie din Ucraina, afirmă viceministrul Economiei, Ilarion Popa.

Totul a început în 2001, când RED-Nord importa energie de la compania ucraineană Energoalians. Astfel, compania din Moldova a ajuns să-i datoreze furnizorului 18 milioane de lei, datorii pe care le-a achitat. Totuşi, în 2008, nişte pretinşi reprezentanţi ai Energoalians au reanimat procesul, sub pretextul că datoria nu a fost stinsă. Ei au obţinut câştig de cauză în instanţele de judecată, iar executorul judecătoresc a adăugat la acea datorie şi dobânzi, care depăşesc de câteva ori suma revendicată iniţial.

„Consider că alimentarea cu energie electrică a celor peste 300 de mii de consumatori, care se află în zona noastră de deservire este în pericol”, a declarat Igor Savin, director general RED-Nord.

Directorul RED-Nord spune că a contestat în instanţa de judecată decizia executorului judecătoresc. Totuşi, chiar dacă magistraţii vor stabili că banii au fost încasaţi ilegal, este aproape imposibil ca cele 60 de milioane de lei să fie recuperate, susţine Igor Savin.

Centrul Anticorupţie declară că, de fapt, situaţia creată la RED-Nord ţine de competenţa Procuraturii. Şeful Serviciului de presă de la Procuratura Generală nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu