Recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului de SUA a provocat VIOLENŢE. Mai multe persoane, RĂNITE (VIDEO)

Embed:
Inevitabilul s-a produs. Recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului de Statele Unite a provocat violenţe. Sute de palestinieni au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea. Cel puţin 15 dintre ei au fost răniţi în urma confruntărilor cu forţele armate israeliene.

Pentru a calma spiritele, în Cisiordania au fost trimise batalioane suplimentare ale armatei Israelului. Anterior, liderul grupării Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat că declaraţiile lui Trump înseamnă sfârşitul păcii în regiune şi a îndemnat poporul la revoltă. Consiliului de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă la solicitarea a opt dintre cele 15 state membre. Ieri, liderul de la Washington, Donald Trump a cerut să fie începute pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin a catalogat declarația lui Trump drept cel mai frumos cadou oferit la aniversarea a 70 ani de la înființarea statului. Între timp, acţiunile liderului de la Casa Albă au creat un val de nemulţumiri în întreaga lume. Comunitatea palestinienilor din Statele Unite a protestat în faţa Casei Albe de la Washington.

Decizia Washingtonului a stârnit indignarea mai multor țări arabe. Aseară, sute de oameni au protestat în oraşele Istanbul şi Ankara din Turcia.

Şi statele membre ale blocului comunitar sunt extrem de îngrijorate de decizia lui Trump. Ierusalimul este considerat oraş sfânt pentru credința creştină, iudaică şi musulmană. În 1981, autoritățile de atunci ale Israelului au numit orașul drept noua capitală a țării. Totuși, potrivit acordului de pace din 1993, statutul acestei localităţi urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor. Dreptul suveran al Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut, iar toate statele şi-au păstrat reprezentanțele diplomatice la Tel Aviv.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu