Record pentru producătorii de sfeclă de zahăr. Cantitatea plantelor recoltate va dubla veniturile fermierilor

Embed:

Record absolut pentru producătorii de sfeclă de zahăr din Moldova. În acest an, de pe cele 27 de mii de hectare cultivate va fi recoltat peste un milion 200 de mii de tone de legume. Fermierii speră să obţină venituri duble faţă de anul trecut, iar producătorii de zahăr anunţă ieftinirea acestui produs.

Nicolae Rotaru din satul Prajila, raionul Floreşti a semănat sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de 1.300 de hectare. Fermierul spune că seminţele pe care le-a folosit şi clima favorabilă i-au permis să strângă în medie 60 de tone de sfeclă la hectar.

"Am cheltuit pentru un hectar de sfeclă în jur de 20-23 de mii de lei. Avem nevoie de 30 de tone ca să acoperim investiţiile, dar în acest strângem câte 60 de tone la hectar. Profitul ar trebui să fie în jur de 20 de mii de lei la hectar", a zis bărbatul.

Şi angajaţii fabricii de zahăr din oraşul Cupcini, raionul Edineţ, vor avea de câştigat.

"În acest an avem mai mult de lucru. Cei care vor lucra şi în schimbul de noapte vor primi mai mulţi bani pentru aceste trei luni."

"Sezonul de prelucrare a sfeclei va fi mai lung. Astfel, angajaţii sezonieri vor câştiga mai bine."

Acum, producătorii de zahăr îşi fac griji unde îşi vor vinde marfa.

"Anul acesta 30 la sută din producţia noastră am vândut-o în Rusia. Acum cred că vom vinde mai mult in Europa. Ducem tratative cu Grecia şi cu Bulgaria", a explicat directorul fabricii de zahăr din Cupcini, Wojciech Kolignan.

Autorităţile promit că, de anul viitor producătorii de zahăr ar putea beneficia de subvenţii.

"În acest an, companiile care procesează vor încerca să împartă cu producătorii această povară a lipsei pieţelor de desfacere. Ne gândim, am discuta chiar cu persoanele responsabile din Ministerul Agriculturii asupra unei modalităţi de subvenţionare a acestui domeniu", a declarat ministrul Agriculturii Vasile Bumacov.

Sfecla de zahăr este cultivată în special în nordul ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu