RECORD MONDIAL! Mii de români, îmbrăcaţi în haine populare, s-au prins în CEA MAI MARE HORĂ din lume (VIDEO)

Embed:

Aproape 10.000 de persoane au participat duminică la Ziua Costumului Popular de la Năsăud, unde se aşteaptă validarea de către Guinness Book a două recorduri mondiale: cea mai mare mulţime de oameni îmbrăcaţi în costum tradiţional şi cel mai mare dans românesc, scrie Medifax.ro. 

La eveniment au participat invitaţi din mai multe judeţe, precum Cluj, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Bucureşti şi Teleorman, delegaţia din Teleorman fiind condusă chiar de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a îmbrăcat un costum popular, nou cusut, însă o replică după un altul ce a aparţinut stră-străbunicului său.

Regulile impuse de cei de la Cartea Recordurilor au fost destul de stricte, Bistriţa-Năsăud încercând să înregistreze două noi recorduri mondiale: cea mai mare mulţime de oameni îmbrăcaţi în costum tradiţional şi cel mai mare dans românesc.

Pentru organizarea evenimentului de duminică, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria oraşului Năsăud au alocat sumele necesare şi achitării taxei pentru înregistrarea recordurilor mondiale.

Iniţiatoarea acestui eveniment, Virginia Linul, este meşterul popular din Bistriţa-Năsăud care şi-a transformat casa într-un muzeu dedicat costumului popular. Muzeul este unul privat, unic în ţară şi aici se regăsesc costume vechi, care aminteşc de istoria costumului popular.

În 2015, Guvernul a stabilit ca a două duminică din luna mai să fie Ziua Naţională a Portului Tradiţional. Anul trecut la Năsăud, de Ziua Portului Tradiţional, peste 5.000 de oameni s-au îmbrăcat în costume populare, au participat la o paradă de-a lungul oraşului şi s-au oprit pe stradion, unde s-au prins într-o horă specifică comunei Runcu Salvei din Bistriţa-Năsăud.

Procedura de evaluare a celor două recorduri mondiale este una de durată, reprezentanţii Guinness Book verificând câţi dintre cei aproape 10.000 de patricipanţi au fost îmbrăcaţi corect în costume populare tradiţionale.

Cele două recorduri nu au fost înregistrate până acum, însă pentru validarea acestora s-a solicitat ca numărul minim de participanţi să fie de 4.500.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu