Record la o licitaţie din România. Un tablou a fost vândut pentru 340.000 de euro

Tabloul "Țărăncuță cu basma albă" de Nicolae Grigorescu a stabilit un record pe piața de artă din România. Opera a fost adjudecată contra sumei de 340.000 de euro la Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, organizată de casa Artmark, miercuri seară, scrie antena3.ro.

Lucrarea "Țărăncuță cu basma albă" a fost estimată inițial între 50.000 și 90.000 de euro. Tabloul provine din colecția din colecţia magistratului Lazăr Munteanu (1869-1951) – unul dintre cei mai însemnaţi colecţionari ai perioadei dintre cele două războaie mondiale, regăsindu-se în suita reprezentativă a colecţionismului românesc interbelic, alături de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona, scrie libertatea.ro.

"Ţărăncuţă cu basma albă" se înscrie într-una dintre seriile de capete de ţigănci tinere care i-au pozat lui Nicolae Grigorescu, portretist pasionat de caracteristicile psihologice şi somatice specifice acestor modele: trăsături fizionomice feminine, osatura/forma craniului, culoarea pielii.

Asemenea caracteristici au constituit pentru artist de-a lungul întregii sale cariere, un incitant, inepuizabil material de studiu.

În plus se înscrie în seria capetelor drapate în alb, leit motiv pictural al creaţiei pictorului român, precizează casa de licitații Artmark.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu