Reconectarea localităţilor la energia electrică, în atenţia autorităţilor

Evaluarea situaţiei curente şi măsurile care urmează a fi întreprinse în continuare au fost principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Astfel, cea mai stringentă necesitate este reconectarea localităţilor la energia electrică. Şeful Executivului a solicitat Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale inventarierea generatoarelor electrice disponibile şi distribuirea acestora în instituţiile şi localităţile afectate. În context, membrii celulei de criză au raportat că 140 de echipe de intervenţie lucrează pentru reconectarea localităţilor la energia electrică, iar cea mai gravă situaţie este la Sud, în raionul Cahul. Până acum au fost reconectate la sursa de curent electric peste 100 de localităţi.

”În momentele cele mai grele, cum sunt calamităţile naturale, trebuie să fim solidari, acesta fiind un test de maturitate pentru toţi. Celula de criză activează în regim non-stop, iar  apelul meu către cetăţeni este să se abţină de la deplasări şi mâine, până instituţiile specializate vor efectua lucrările necesare pentru deblocarea drumurilor”, a declarat Premierul.

De asemenea, şeful Executivului a îndemnat cetăţenii aflaţi în situaţii de criză să sune la serviciile de urgenţă, Celula de criză urmând să reacţioneze prompt. Până în prezent au fost preluate peste 700 de solicitări din partea populaţiei.

Un alt subiect la care s-a referit Pavel Filip vizează agricultorii şi  măsurile necesare pentru evaluarea pierderilor cauzate de condiţiile climaterice. În acest sens producătorii agricoli sunt îndemnaţi să sune la linia fierbinte 022 232384 pentru a primi asistenţă. Revenind la tema solidarităţii, Pavel Filip a adus exemplul pasagerilor blocaţi în aeroporturi, care voiau să meargă acasă, iar taximetriştii cereau mai mult de 300 de lei: ”Urmează să ne confruntăm cu aceeaşi problemă în agricultură, cei care vor veni cu diferite chimicale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, să nu vină cu preţuri majorate, acum când agricultorilor le este cel mai greu”, a menţionat Premierul.

De asemenea, în cadrul şedinţei  s-a constatat că toate instituţiile medicale activează în regim normal, dispunând de medicamente şi produse alimentare pentru următoarele 24 de ore.

Referitor la practicabilitatea drumurilor, a fost raportată deschiderea a 29 de sectoare de pe traseele naţionale şi redeschiderea Aeroportului Internaţional. În prezent mai rămân blocate doar două puncte de trecere a frontierei de stat din Sudul ţării. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu