RECOMANDĂRILE specialiştilor! Ce nu trebuie să mâncăm de Paște, pentru a avea dinții sănătoși

Se apropie perioada Sărbătorilor Pascale și fiecare dintre noi așteaptă să deguste din bunătățile tradiționale pregătite cu această ocazie. Însă atenție cum putem să ne menținem și dinții sănătoși, scrie libertateapentrufemei.

Alimente care favorizează placa bacterienă

Există alimente tradiționale consumate în perioada sărbătorilor de Paște, și nu numai, care au o bază acidă și favorizează apariția plăcii bacteriene, care afectează structura smalțului și a gingiilor.

Carnea preparată la grătar sau la cuptor, precum și drobul au un PH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente și o salată, care are un PH bazic.

De asemenea, cozonacul sau prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de aceasta și să stimuleze producția de salivă.

Este recomandat să bem minim două pahare de apă la fiecare masă, care să mențină gura umedă și să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurățarea dinților.

De asemenea, gustări ca alune, covrigei, chips-uri trebuie evitate pe cât posibil sau mâncate în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și produc salivă. În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinți o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală.

Atenție la băuturile carbogazoase și colorate!

Băuturile colorate, în special vinul roșu, pătează dinții, contribuind la demineralizarea smalțului.
Sucurile naturale pigmentează dinții, de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul.
De evitat, consumul excesiv al băuturilor răcoritoare și carbogazoase, care au un PH acid și stimulează placa bacteriană.
Alimente care mențin dinții sănătoși

Metode de menținere a igienei orale

Medicul stomatolog ne sfătuiește să ne menținem o igienă orală optimă de sărbători prin periajul dentar, dușul bucal și folosirea aței dentare după fiecare masă, precum și adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină alimente din toate categoriile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu