RECOMANDĂRILE preşedintelui Lituaniei pentru ca Moldova să se integreze cât mai repede în UE

Preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaitė, a dat asigurări de spijinul plenar al Vilniusului pentru integarea europeană a Chişinăului. "Noi vă vom sprijini, dar voi sunteţi cei care trebuie să vă asumaţi viitorul. Nu putem trăi vieţile voastre", a spus Dalia Grybauskaitė, după ce a fost decorată la Chișinău cu Ordinul Republicii de liderul moldovean Nicolae Timofti.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova a mulţumit înaltului oaspete pentru suportul acordat. El a menţionat activitatea specialiştilor lituanieni în accelerarea realizării de către Moldova a prevederilor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. 

"Ne bucurăm pentru orice success a Lituaniei, realizările Litiuaniei după  aderarea la UE în 2004 sunt un exemplu demn de urmat pentru noi. Moldova nu are altă cale de urmat decât integrarea europeană şi reformele pe care le facem în domeniul justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei ne vor ajuta să avansăm pe calea europeană", a declarat preşedintele Nicolae Timofti. 

Dalia Grybauskaitė a relatat despre faptul că, după ce Lituania a devenit independentă la începutul anilor '90, partidele politice au convenit de comun acord să stabilească aderarea la UE şi NATO drept priorităţi majore în activitatea lor. 

"Partidele au ţinut întotdeauna cont de aceste deziderate şi acum PIB per capita în Lituania este 72% din media în UE, iar Fondul Monetar Internaţional a recunoscut Lituania drept "stat dezvoltat"", a menţionat Dalia Grybauskaitė rezultatele acelui acord între partidele de la Vilnius.

PUBLIKA.MD aminteşte că președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, se află astăzi într-o vizită oficială în Moldova, la invitația şefului statului, Nicolae Timofti. Şefa Statului Lituanian a fost decorată cu "Ordinul Republicii" - cea mai înaltă disctincţie de stat a Republicii Moldova. 

Dalia Grybauskaite este preşedinte al Lituaniei din iulie 2009. Oficialul de la Vilnius a mai fost într-o vizită oficială la Chişinău în vara anului 2011.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu