Recomandările preoţilor: Cum să ne comportăm în cimitire de Paştele Blajinilor

Embed:

Mulţi merg la cimitire, dar puţini ştiu cum să se comporte. Asta spun preoţii, care au mai multe recomandări pentru oameni. Una dintre ele este să nu întindă mese copioase.

"Nu este foarte bine când se fac exagerări şi în mâncare, şi în băutură în cimitire. Chiar şi în unele pomeni. Important este ca toţi cei care merg în cimitire să conştientizeze faptul că merg să se roage pentru cei care au adormit", a declarat parohul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", Sergiu Curnic.

De asemenea este bine ca pomenile să fie împărțite oamenilor săraci, şi nu rudelor.

"Este bine ca să se dea de pomană celor străini şi celor care au nevoie. Persoane care duc lipsă de lucruri strict necesare şi cu alte cuvinte se spune că pomana se face cu cel care nu are, nu cu acel care are. Pentru a fi primit de Domnul", a declarat parohul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", Sergiu Curnic. 

Biserica vine cu câteva precizări şi la capitolul vestimentaţie.

"Îmbrăcămintea oamenilor trebuie să fie simplă pentru că ei trebuie să cunoască că cimitirul nu este un podium de prezentare a modei. Hainele trebuie să fie adecvate unui creştin care merge la rugăciune", a spus parohul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", Sergiu Curnic. 

Unii recunosc că ţin cont de nişte reguli de bun-simț:

"Nu dăm lanţuri de aur, dăm şi noi simplişor. Ce putem şi noi a da copiilor, persoanelor vârstnice sau persoanelor nevoiaşe, care au nevoie."

"Tot ce găsim, tot cumpărăm. De pomană şi pulovere, şi cămăşi. La cei mai apropiaţi dai mai scump un pic, asta e din toată inima, iar pentru cel mai depărtat cred că şi cănuţa merge."

"Încerc tot mai puţin să iau acele multe tacâmuri. Nu mai facem masa ceea copioasă pe morminte."

Înainte de Blajini, piețele sunt adevărate furnicare, spre mulţumirea comercianţilor:

"Farfurii, salatiere, stergare tot se cumpără. Cănuţa în primul rând a mers cel mai bine."

"Vânzările merg foarte bine şi lumea iubeşte bunişorul."

Oamenii spun că cel mai des cumpără pentru pomeni căni şi farfurii.

În unele localităţi, Paştele Blajinilor se ţine duminică, în altele luni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu