Recomandările experţilor de la Veneţia, bază pentru redactarea proiectului votului mixt în a doua lectură

Embed:

Comisia de la Veneţia a stabilit, în cadrul şedinţei de astăzi, mai multe recomandări tehnice şi juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Anunţul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a condus delegaţia ţării nostre.

Şeful legislativului susţine că de propunerile experţilor se va ţine cont la redactarea proiectului pentru a doua lectură.

"În opinii sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Şi aici de exemplu este legat de formarea circumscripţiilor electorale, cu referire la votul în diasporă şi cel din Transnistria. Noi ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Comisia de la Veneţia a reiterat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova. Şi a menţionat că dacă nu există un consens larg Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral", a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu. 

CITEŞTE ŞI: PDM: Recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi incluse în proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral

Andrian Candu a dat asigurări că vor fi organizate noi dezbateri publice privind modificarea sistemului de vot. Proiectul de lege prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

În prima lectură, documentul a fost aprobat cu 74 de voturi.

Tot astăzi, experții de la Veneţia s-au pronunţat şi pe marginea proiectului de modificarea a Constituției. Acesta prevede extinderea împuternicirilor președintelui, astfel încât șeful statului să obțină dreptul de dizolvare a Parlamentului.

"Comisia recomandă ca împuternicirile care sunt la ora actuală sunt destule prevăzute de Constituţie şi că nu sunt necesare de împuterniciri suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului", a spus Candu. 

Legea supremă prevede că preşedintele poate dizolva Parlamentul în cazul imposibilității formării Guvernului sau dacă a fost blocat procesul de adoptare a legilor timp de trei luni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu