Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt binevenite pentru modificarea proiectului

Embed:

Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt binevenite pentru îmbunătăţirea proiectului privind schimbarea sistemului electoral din ţara noastră.

Iar autorităţile de la Chişinău trebuie să facă modificările necesare în document, astfel încât să se ajungă la un consens politic şi în societate.

De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika de aseară. Potrivit lor, autorii proiectului trebuie să ia în calcul mai întâi nevoile cetăţenilor şi situaţia politică din ţara noastră, în procesul de modificare a sistemului electoral.

"Pornind de la idea că Republica Moldova este un stat suveran, de trei ori în document experţii menţionează lucrul dat, şi nu întâmplător. Atunci modificările date rămâne la discreţia suveranului. Însă noi recomandăm să luaţi în considerare următoarele aspecte din punct de vedere juridic. Din punct de vedere juridic, aceste recomandări sunt binevenite pentru a îmbunătăţi acest proiect de lege.", a afirmat expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaț.

Potrivit invitaţilor din platou, sistemul de vot din ţara noastră ar putea fi adaptat conform cerinţelor internaţionale după ce autorităţile vor ţine cont de recomandările Comisiei.

"În momentul în care lucrurile ar fi puse într-o ordine acceptabilă în viziunea celor de la Comisia de la Veneţia, a organismelor europene, a legislaţiei în domeniu, în acel moment nu ar mai exista nicio problemă.", a declarat analistul media, Cristian Tabără.

De asemenea, analiştii spun că Parlamentul va continua dezbaterile privind modificarea sistemului electoral.

"Aceste dezbateri trebuie să continue şi desigur un alt aspect al agendei politice este discuţiile în cadrul parlamentului European pentru că şi negocierile care trebuie să fie purtate, sigur că Comisia de la Veneţia are drept să pună această condiţie a consensului larg.", a declarat analistul politic, Corneliu Ciurea.

Potrivit experţilor, Comisia de la Veneţia este deschisă să examineze documentul şi după ce acesta va suferi modificările necesare.

"Comisia de la Veneţia şi-a arătat deplina deschidere de a examina proiectul deja adoptat, deci legea adoptată. În regim de follow-up expertize. Să se convingă în ce măsură au fost luate în considerare recomandările tehnice ale acestei comisii. Şi atunci vom putea vedea acel raport.", a afirmat expertul în legislaţie electorală, Iurie Ciocan.

Comisia de la Veneţia a făcut public, luni, raportul privind schimbarea sistemului electoral din Moldova. Instituţia a venit cu un şir de recomandări privind îmbunătăţirea proiectului.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că majoritatea cetăţenilor se pronunţă în favoarea modificării actualului sistem. De asemenea, zeci de ONG-uri şi partide extraparlamentare au semnat declaraţii în susţinerea acestei iniţiative.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu