Recoltarea mazării este în toi. Cât costa un kilogram

Embed:

Recoltarea mazării este în toi. Fermierii adună în medie câte 3,5 tone de boabe la hectar. Chiar dacă roada este mai mică decât anul trecut, agricultorii spun că deficitul va fi compensat, pentru că anul acesta au fost semănate cu aproape 6.500 de hectare mai mult. 

Igor Olaru din satul Unchitești, raionul Florești, a semănat în acest an peste 50 de hectare de mazăre. Agricultorul nu a folosit chimicale, așa că pentru prima dată va putea propune un produs sută la sută ecologic.

"În medie avem câte 20 de boabe la o plantă.Dacă va fi așa toată vom avea 3,5 tone la hectar. Dar sper eu în medie trei tone să strâng, acesta este un rezultat bun", a spus agricultorul, Igor Olaru.

Un kilogram de mazăre costă trei lei. Fermierul spune însă că mazărea ecologică va fi vândută la un preț dublu pe piața UE sau pe cea din Emiratele Arabe.

Igor Olaru spune că la anul planifică să-și dubleze suprafețele de culturi ecologice.

"Este planificat pentru a susține agricultura ecologică primul an câte 1.500 de lei la hectar de la Stat. Au început să ne ajute cu subvențiile. Asta e bine și lumea o să o putem pune la lucru, vom crea noi locuri de muncă", a spus agricultorul, Igor Olaru.

Anul acesta au fost semănate peste 15.500 de hectare de mazăre. În 2016 suprafața era de puțin peste nouă mii de hectare. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în 2016, au fost recoltate în medie 2, 86 de tone de boabe la hectar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu