RECOLTAREA culturilor cerealiere VA DURA MAI MULT ÎN ACEST AN! Cu cât a fost prelungită perioada

Embed:

Ploile din ultima perioadă au prelungit cu o lună perioada de recoltare a grâului, orzului și a mazărei. Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest an producţia va fi mai mică din cauza secetei de la începutul verii, care nu a permis ca aceste culturi să se dezvolte aşa cum trebuie.

Până acum, fermierii au strâns 98 la sută din totalul suprafețelor plantate cu grâu - peste un milion și 20 de mii de tone de boabe. Cantitatea este cu 230 de mii de tone mai mică decât anul trecut. De asemenea, au fost recoltate în jur de 95 la sută din terenurile semănate cu orz și mazăre.

Astfel, până acum au fost depozitate în hambare aproape 162 mii tone de orz și, respectiv, aproape 32 mii de tone de mazăre. În schimb, fermierii au reuşit să adune din câmpuri toată rapiţa.

În acest an, roada este net superioară celei din 2017 și reprezintă 108 mii de tone. Datele mai arată că agricultorii au strâns în medie 3,2 tone de grâu la hectar, cu jumătate de tonă mai puțin decât anul trecut. De asemenea, a fost recoltat și mai puțin orz, adică 2,7 tone la hectar. Producţia de rapiță la hectar este în uşoară creştere, iar recolta de mazăre a scăzut cu puțin peste o tonă și este de 1,45 tone la hectar. Specialiștii spun însă că nu sunt motive de îngrijorare.

"Productivitatea a scăzut cu 0,1 tone la hectar la grâu și cu 0,2 tone la hectar la orz s-a mărit. Este cam în media ultimelor cinci ani. Adică mare temere și îngrijorare nu este", a spus Vasile Şarban, șef de direcție, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit Ministerului Agriculturii, până la sfârșitul săptămânii viitoare, vor fi recoltate grâul, orzul și mazărea care au mai rămas.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu