Recoltă record: Pomicultorii au strâns 600.000 de tone de mere în 2018

Embed:

Pomicultorii din Moldova au făcut bilanţul acestui an. Crescătorii de mere spun că au strâns în acest sezon cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani. Recolta piercisilor a înregistrat însă cote reduse.

În 2018, crescătorii de mere au strâns 600 de mii de tone de fructe, cu 200 de mii de tone mai mult decât anul trecut. Urmează prunele. Fermierii au reuşit să obţină în acest an 115 mii tone.

Recolta cireşelor a fost de 20 mii de tone, iar a caiselor: 16 mii de tone. Cantitatea piersicilor a fost de opt mii de tone, adică de două ori mai puţin.

Pentru fermierii mici, anul a fost îngreunat de problema pieţei de desfacere. Ministrul Agriculturii i-a încurajat pe fermieri să investească în modernizarea livezilor pentru a putea vinde fructele la preţuri avantajoase pe orice piaţă.

"Suntem absolut dechişi la oricine să colaborăm. Orice piaţa nouă care este gata să achite marfa şi să propună preţ. Noi suntem la 90 % la stocurile iniţiale. Două mii de tone", a spus Ion Tulei, producător de fructe din Ştefan-Vodă

Pentru fermierii mici, concurenţa de piaţă rămâne încă o problemă pentru care încearcă să găsească soluţii.

"Tindem din est spre vest, este o tendinţă sănătoasă. Calitate, standartizări, gen Global GAP sau Global GRASP. Lumea din vest le cer şi fără ele nu avem viitor acolo. Calitatea şi gustul este deosebit, dar standartizarea este un know-how la ziua de azi", a spus Ştefan Bîtlan, producător de fructe din Criuleni.

"Soiurile idared, Gala, Florina, Cempion, Simirenco, Golden. Spre europa soiurile date nu sunt competitive, doar Gala şi Cempion. Avem de muncit la diversificarea soiurilor de mere pentru a fi competivi şi pe pieţele uniunii europene sau pe cea a Emiratelor Arabe sau Orientul Mijlociu", a spus Mihai Eftodii, producăor de fructe din Soroca.

"Nu pur şi simplu producerea merelor, dar producerea intensivă a merelor. E foarte importantă comercializarea lor, adică recoltarea, stocarea şi comercializarea producţiei.Păstrarea lor ca ele să nimerească pe diferite pieţe. Necesitatea investiţiilor în infrastructura post recoltare", a spus Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociaţiei Moldova Fruct.

Ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, i-a îndemnat pe fermieri să fie mai insistenţi în obţinerea sprijinului financiar din partea statului pentru a-şi moderniza livezile.

"Pentru piaţă trebuie de luptat, trebuie de schimbat abordarea ce ţine de infrastructura post recoltare, de diversificarea producţiei. Inclusiv prin mecanismul de asociere a acelor mici", a spus ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc. 

Conferinţa dedicată pomicultorilor este organizată în fiecare an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu