Recoltă record pe timp de secetă, datorită unei metode americane de prelucrare a pământului

Embed:

Până la şapte tone de grâu şi 80 de tone de sfeclă de zahăr va obţine, în acest an, secetos, un agricultor din nordul ţării. Performanţa se datorează utilizării unei metode americane de prelucrare a pământului. Tehnologia este promovată chiar şi de Ministerul Agriculturii care le promite fermierilor subvenţii pentru aplicarea acesteia.

Gheorghe Panfile este agricultor în satul Plop din raionul Donduşeni. El îşi prelucrează cele 1.000 de hectare de pământ, folosind tehnologia No Till.

"Am făcut afânare la sfecla de zahăr şi gata, restul, trei ani de zile, culturile postenergente, se are în vedere porumbul, soia, grâul, orzul, fără afânare", a relatat Gheorghe Panfile.

Aşadar, potrivit noii tehnologii, pământul este arat o dată la patru ani. Astfel, agricultorul economiseşte timp, dar şi bani. Bărbatul mai spune că seceta nu l-a afectat în acest an. El este convins că va recolta până la şapte tone de grâu şi aproape 80 de tone de sfeclă de zahăr de pe un hectar.

Experţii consideră că această tehnologie este una inovatoare, dar ar putea avea consecinţe negative în următorii ani.

"Gradul de infestare cu buruieni, cu boli, cu dăunători este considerabil mai mare decât în cazul arăturii. Da poate să fie efect primii 3-5 ani, după aceasta, eu vă garnatez,  noi ne vom confrunta cu consecinţe foarte grave", a precizat Boris Boincean, expert în Agricultură.

Ministrul Agriculturii este, însă, de altă părere. "Vom face tot ce este posibil ca să implementăm această tehnologie. Să nu ne trezim peste o perioadă că noi am ratat şansa de a avea tehnologie modernă de No Till, atunci când putem păstra umiditatea în sol, atunci când putem economisi de două ori mai multă motorină la hectar", a declarat Vasile Bumacov.

Metoda a fost preluată, acum zece ani, din Statele Unite. În prezent, ea este aplicată pe o suprafaţă de 37 de mii de hectare de agricultori din nordul şi sudul ţării. Metoda No Till permite reducerea la jumătate a cheltuielilor pentru motorină, precum şi sporirea recoltelor de până la două ori faţă de practicile tradiţionale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu