Recolta de sfeclă de zahăr ar putea ajunge în acest an până la 30 de tone la hectar

Embed:

Agricultorii se aşteaptă anul acesta la o recoltă bogată de sfeclă de zahăr. Condiţiile climaterice sunt mai favorabile, aşa că ei sunt pregătiţi să strângă cu până la 20 la sută mai mult decât anul trecut.

Specialiştii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează o recoltă de 30 de tone la hectar.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt mai optimişti şi spun că fermierii ar putea strânge şi până la 43 de tone. 

Agricultorii spun că recolta va fi bogată datorită ploilor din ultimele zile. Luna august este decisivă, pentru că în această perioada sfecla ia în greutate.

Acum, o rădăcină dulce cântăreşte, în medie, 400 de grame şi ar trebui să adauge cam tot atâta. Fermierii care au irigat câmpurile aşteaptă să strângă până la 60 de tone de pe un hectar.

"Noi planificăm minimum 40 de tone la hectar. Faţă de anul trecut, anul acesta sunt mult mai bune condiţii. Sfecla se află în stare bună, noi am fost nevoiţi până la ploi să irigăm. Noi tragem nădejde că totuşi în luna august să mai fie ploi. Noi am făcut foarte multe investiţii, au fost luate credite", a spus agronomul, Iurie Cazacu.

"Ploile mult aşteptate care le-am avut duminică seara la nordul Republicii, în deosebi, acolo unde se cultivă sfecla de zahăr. Sper eu că va fi benefic şi vom avea o roadă mult mai bună comparativ cu anul 2016. Sper eu că vom ajunge la acele 42 de tone la hectar, care sunt preconizate de producători", a afirmat viceministrul Agriculturii, Ion Parea.

Fabricile de zahăr din ţară sunt gata pentru procesarea materiei prime. Pentru o tonă de sfeclă, agricultorii vor primi 700 de lei.

Producerea zahărului urmează să înceapă din septembrie, iar preţul acestui produs va rămâne neschimbat.

"Fabricile sunt în stare chiar de azi să înceapă prelucrarea, dar aici depinde de dorinţa fermierilor. Sfecla este o cultură care are o perioadă de vegetaţie de cel puţin 180 de zile şi cea mai bună perioadă pentru recoltare este jumătatea luni septembrie şi începutul luni octombrie", a spus şeful de producţie fabrică de zahăr, Valeriu Nicușor.

Anul acesta, au fost semănate aproximativ 24 de mii de hectare cu rădăcini dulci. Potrivit statisticilor, recolta medie, în ultimii 10 ani, a constituit 30 de tone la hectar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu