Recolta de rapiţă, COMPROMISĂ DE NINSORI. În pericol sunt şi culturile de porumb şi floarea soarelui

Embed:

Culturile de rapiţă au fost cel mai grav afectate de ninsorile abundente şi îngheţurile de săptămâna trecută. Potrivit evaluărilor preliminare ale Ministerului Agriculturii, recolta va fi cu 15 la sută mai mică din cauza calamităţilor naturale. În raioanele din centrul şi sudul ţării au fost create comisii de monitorizare a pagubelor. Rezultatele evaluărilor vor fi anunţate după data de cinci mai. 

În acest an avem însămânţate cu rapiţă în jur de 40 de mii de hectare. Suprafaţa este cu aproape 40 la sută mai mare faţă de anul 2016.

"Deja dădea în floare şi era şi crescută şi poate zăpada aceasta a rupt acei lăstari. Sperăm ca aceştia o să fie primii lăstari, deoarece sunt încă lăstari mai jos, mai ramificaţi", a menţionat viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Parea.

Parţial, au fost compromise şi plantaţiile de pomi fructiferi. Schimbarea bruscă a temperaturilor din ultima perioadă favorizează dezvoltarea și răspândirea dăunători. În pericol sunt şi suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea soarelui. Pentru protecţia acestora este bligatoriu tratamentul cu fertiliţanţi, insecticide şi pesticide. Pentru fiecare hectar, agricultorii vor trebui să cheltuiască, în medie, 200 de lei.

"Chiar astăzi am mai comandat o cantitate suficientă pentru fertilizanţi, care nemijlocit vor asigura revidorarea situaţiei la pomi, la viţă de vie. La pesticide la fel sunt produse suficiente. Important este ca producătorul să respecte tehnologia şi să acţioneze la timp", a precizat Sergiu Creţu, directorul unei companii.

Distribuitorii dau asigurări că preţul produselor chimice nu va creşte în următoarea perioadă.

"De la nenorocirea oamenilor să te îmbogăţeşti cu trei copeici cred că nu e rostul, că noi avem de lucrat şi anii viitori cu clienţii noştri", a spus Vitalie Gorincioi, preşedintele "Moldova-Fruct".

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii pun însă că ploile şi umiditatea sporită ar putea avea efecte benefice pentru suprafeţele de sfeclă de zahăr din nordul ţării. În total, au fost cultivate peste 23 de mii de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu