Recolta de grâu, mai bogată în acest an. Condiţiile meteo nu au afectat nici cantitatea şi nici calitatea

Embed:

Recolta de grâu se aşteaptă să fie mai bogată în acest an. Deşi, seceta de anul trecut și-a pus amprenta asupra suprafețelor cultivate cu cereale, aceasta nu a afectat cantitatea şi calitatea recoltei.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aceasta va fi cu 15 la sută mai mare. De asemenea, autoritățile susţin că prețul atât la grâu cât și la pâine va rămâne neschimbat.

Nicolae Sprînceană din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni administrează peste 1.400 de hectare de teren, dintre care patru sute sunt plantate cu grâu. Agricultorul afirmă că, în acest an, sezonul de recoltare a început mai târziu.

"Din cauza condițiilor toate s-au amestecat. În loc de rapiță strângem grâu, în loc de grâu strângem rapiță. Au acționat diferit la fiecare cultură. 30 la sută avem asigurat. Avem trei combine. Ele recoltează în jur de 30 de hectare pe zi", a spus agricultorul Nicolae Sprînceană. 

Bărbatul spune că în ciuda ninsorilor din luna aprilie, și în acest an, recolta va fi bogată.

"După dezvoltare, după numărul de boabe, intenționăm să strângem până la cinci toane, nu mai mult. Asta e un sort Odessa, de la Ucraina. Dacă ne permite timpul și o să fie umiditatea normală în vreo trei, patru zile va fi gata", a spus Nicolae Sprînceană. 

Potrivit viceministrului Agriculturii, Iurie Ușurelu, recolta bogată va menţine preţul actual al pâinii.

"Perioada îndelungată unde pământul a avut timp să acumuleze precipitații recolta este undeva 10,15 mai mare. Prețul la pâine va rămâne neschimbat", a declarat viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Uşurelu. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, au fost recoltate 1.290.000 de tone de grâu - cu 40 la sută mai mult decât în 2016. Ultima dată, o asemenea cantitate de grâne a fost strânsă în anul 1993.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu