Recolta de castraveţi este afectată de secetă. Producătorii majorează preţurile

Embed:

Seceta compromite şi recolta de castraveţi de toamnă. Producătorii spun că vor strânge mult mai puţine legume decât în anii precedenţi şi, din această cauză, vor fi nevoiţi să majoreze preţurile. Unii antreprenori care prelucrează fructele şi legumele susţin că au prevăzut această situaţie şi au încheiat contracte de aprovizionare încă din primăvară.

Adrian Nistreanu este agronom în cadrul unei întreprinderi agricole din Străşeni. Tânărul a preconizat că va obţine în acest sezon aproximativ 120 de tone de castraveţi de toamnă de pe un hectar. Recolta va fi însă cu 30 la sută mai mică. Din această cauză, vor creşte preţurile.

"Este puţin ridicat preţul în comparaţie cu anul trecut, cu vreo 40-30 de procente", menţionează agronomul.

Astfel, un kilogram de castraveţi va costa aproximativ 20 de lei, cu cinci lei mai mult decât anul trecut. Fermierii spun că au făcut investiţii mari, iar banii pe care îi vor câştiga abia dacă le vor acoperi cheltuielile.

"A fost un an dificil din punct de vedere termic, temperaturi foarte ridicate şi foarte mulţi producători de castravete au pierdut răsada într-a doua etapă de producere", spune preşedintele Asociaţiei producătorilor de legume, Mihail Paciu.

Unii oameni de afaceri au prevăzut scumpirile şi au încheiat contracte de achiziţie a legumelor încă din primăvară. Cu toate acestea, au plătit un preţ mai mare decât anul trecut.

"Avem nişte gospodării cui am dat în avans bani, cui am dat seminţe, am ajutat cu alte materiale pentru creştere. Ca să fie un preţ în limita aşteptată", susţine Boris Efimov, directorul unei companii de procesare a fructelor şi legumelor.

Un kilogram de castraveţi costă, în prezent, aproximativ 10 lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu