Recolta, COMPROMISĂ de ninsori abundente. Premierul a cerut o evaluare urgentă a PAGUBELOR URIAŞE

Embed:

Frigul şi ninsorile abundente sunt disperarea agricultorilor. Ei spun că este compromisă recolta de cireşe, caise şi mere, din acest an, iar munca şi investiţiile făcute au dispărut într-o clipă.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi a solicitat responsabililor să propună un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei de criză.

Despre situaţia din agricultură se va discuta mâine, într-o şedinţă specială, la Guvern.

Directorul Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe "Moldova-Fruct", Iurie Fală, spune că cel mai mult au de suferit pomii, care deja sunt în floare.

"Ei o să vegeteze, dar nu mai înfloresc a doua oară, pentru că recolta e compromisă. Pierderea recoltelor de fructe, la cireşi, la caişi, la mere. Este o situaţie destul de catastrofală pentru pomicultori în deosebi", a afirmat Directorul Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe "Moldova-Fruct", Iurie Fală.

În cadul Ministerului Agriculturii şi a fost creată o comisie specială, care va evalua în ce măsură au fost afectate şi celelalte culturi agricole din fiecare raion al ţării.

Potrivit specialiştilor, agricultorii care au reușit să facă lucrările de fertilizare la culturile de toamnă nu vor fi afectați substanțial. În acest moment, cei mai expuşi pericolului sunt pomii tineri.

"Ceea ce avem la moment este o situaţie care nu poate fi încă catalogată drept catastrofală, dar fiind faptul că la moment sunt afectate cel mai mult culturile sâmburoase. Este vorba despre cireşi, persic, cais, vişinul, prunul", a comunicat viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu.

"Prognoza mea: roada de la vie se va pierde. Pe când roada de la persic o să cadă 20 la sută nu mai mult. Floarea încă nu a căzut şi fructul din centru este cumva protejat", a spus agricultorul Alexandru Zavtoni.

Fermierii fac tot ce le stă în puteri pentru a-şi salva munca.

"M-am pregătit cu gropi. Am pus deja crengile care am curăţat livada. Când am văzut zăpada am zis ca nu mai merg că să,i dau foc nu mai pot, bate vântul", a mai spus agricultorul Alexandru Zavtoni.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ninsorile vor scădea din intensitate abia mâine. Sâmbătă va ploua sub formă de lapoviţă doar în nordul ţării, iar minimile vor coborî până la minus cinci grade. Ziua se vor înregistra până la 11 grade Celsius.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu