Recolta bogată de piersici din acest an scade din preţul fructelor

Embed:

Agricultorii spun că pomii de piersic sunt doldora de rod, însă nu au cumpărători. Din această cauză, fermierii vând piersicile la un preţ de doar cinci lei pentru un kilogram, în timp ce anul trecut costau de trei ori mai mult.

Gheorghe Gogu are o livadă de peste șapte hectare de piersici în raionul Căușeni. Agricultorul spune că, zilnic, împreună cu familia, culege sute de kilograme de fructe. Însă, o bună parte din roadă va fi lăsată să putrezească din cauza lipsei pieţei de desfacere.

"Anul trecut vindeam cu șase, șapte lei, dar anul acesta de la trei până la cinci lei, mai mult nimeni nu ne dă, pentru că piața este suprasaturată", explică Gheorghe Gogu. 

Agricultorii se plâng că nu îşi acoperă cheltuielile dacă vând fructele doar în pieţele din Chişinău. Ei sunt nevoiţi astfel să iasă la marginea drumului.

"Încetișor, sunt puțini cumpărători, dar mergem înainte. Așteptăm să vină, să cumpere mai multe tone, ar fi mai bine, dar anul acesta nu prea avem așa cumpărători", spune producătorul Melania Gogu.

În Capitală, prețul unui kilogram de piersici variază între cinci și zece lei, iar anul trecut fructele costau între opt și 12 lei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, de la începutul anului, moldovenii au exportat puţin peste 1.000 de tone de piersici.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu