Recidivistul Pavel Grigorciuc RĂMÂNE ÎN AREST la Penitenciarul 13 din Capitală

Embed:

Recidivistul Pavel Grigorciuc, cel care l-a agresat acum o săptămână pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, rămâne în arest, la penitenciarul 13 din Capitală. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii de Apel, care au menţinut decizia primei instanţe, în pofida cererii avocatului care a insistat ca Grigorciuc să fie cercetat în arest la domiciliu. Apărătorul lui Grigorciuc a declarat că acesta regretă şi că îşi prezintă scuze pentru fapta sa. 

Prezent la şedinţa de judecată, activistul Pavel Grigorciuc a recunoscut din nou că l-a lovit pe alesul poporului.

"Eu sunt de-acord că l-am lovit peste faţă pe Sergiu Sîrbu şi este o încălcare de lege, dar este o încălcare contravenţională. Noi am avut un conflict şi el m-a jignit, da şi eu nu mi-am stăpânit emoţiile", a declarat Pavel Grigorciuc, învinuit.

Potrivit procurorului care instrumentează cazul, măsura preventivă este una necesară, pentru a nu prejudicia urmărirea penală. Asta în condiţiile în care fruntaşul organizaţiei extremiste "Antifa" a fost condamnat în 2017 la patru ani şi jumătate cu suspendare, pentru dezordini în masă în faţa Procuraturii Generale.

"Persistă riscul eschivării acestuia de la urmărirea penală şi instanţa de judecată. Persistă riscul influenţării martorilor şi inclusiv riscul săvârşirii şi altor fapte similare. Sunt suficiente probe care au stat la baza emiterii ordonanţei de punere sub învinuire", a spus Daniel Precup, procuror al PG.

Avocatul învinuitului susţine că decizia Curţii de Apel este neîntemeiată.

"Potrivit legii nu putem contesta această decizie la Curtea Supremă. Aceasta este decizie irevocabilă. Adică, acest termen de 30 de zile Pavel urmează să ispăşească în Penitenciarul nr. 13. Fiind la emoţie i-a aplicat o lovitură cu palma, pentru care regretă şi îşi prezintă scuze", a menționat Alexandru Bodnariuc, avocat.

Pavel Grigorciuc a compărut în faţa magistraţilor, după ce deputatul Sergiu Sîrbu s-a ales cu o comoţie cerebrală după ce a fost lovit puternic la tâmplă de către recidivist.

Incidentul a avut loc în faţa unei cafenele din parcul central al Capitalei, după ce Grigorciuc a participat la un protest organizat în faţa Parlamentului de reprezentanţii blocului "ACUM".

Activistul este cercetat penal pentru huliganism, iar dacă va fi găsit vinovat ar putea să petreacă următorii aproape cinci ani după gratii. Lovirea unui demnitar într-o ţară din Uniunea Europeană ar fi pedepsită mai dur decât prevede legislaţia din Republica Moldova.

Jurnaliştii de la deschide.md au analizat legislaţia altor state şi au constatat că în România, de pildă, ultrajul este sancţionat cu închisoare de la 6 luni şi până la patru ani. În Italia, această infracţiune se pedepseşte cu până la doi ani de puşcărie, iar în Franţa - cu şase luni de închisoare, dar şi o amendă de 7500 de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu