Recep Tayyip Erdogan: Turcia nu poate rămâne tăcută în legătură cu dispariţia lui Khashoggi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut din nou presiuni asupra Riadului să prezinte imagini de pe camerele de supraveghere din consulatul saudit de la Istanbul, declarând că Ankara nu poate rămâne tăcută în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi din incinta misiunii diplomatice, scrie agerpres.ro.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai dat niciun semn de viaţă de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă.

Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul.

'Investigăm toate aspectele incidentului. Acest incident s-a petrecut în ţara noastră. Nu este posibil să rămânem tăcuţi faţă de un astfel de incident pentru că nu este unul obişnuit', a afirmat Erdogan, pentru jurnaliştii aflaţi la bordul avionului care îl aducea din vizita întreprinsă la Budapesta.

El a pus sub semnul întrebării afirmaţiile autorităţilor saudite potrivit cărora consulatul nu deţine o filmare cu momentul plecării lui Khashoggi din clădire, întrucât camerele de supraveghere transmit doar imagini live şi nu fac înregistrări.

'Este oare posibil să nu existe un sistem de camere de supraveghere într-un consulat? (...) Dacă zboară o pasăre, dacă iese o muscă sistemele lor de supraveghere o vor intercepta. Ei au sistemele cele mai avansate', a spus Erdogan.

Canalul public turc de limbă engleză TRT World a relatat marţi că autorităţile turce suspectează că un grup de saudiţi veniţi la Istanbul în ziua dispariţiei jurnalistului au plecat cu imaginile video de la consulat.

Responsabili turci susţin că jurnalistul a fost asasinat în consulat de agenţi saudiţi, acuzaţie dezminţită de Riad.

'Nu este corect să comentez supoziţii, dar avem îngrijorările noastre', a adăugat Erdogan, citat tot de Hürriyet.

Dispariţia lui Khashoggi este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ale căror relaţii sunt deja tensionate după ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstraţie de sprijin faţă de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la iniţiativa Riadului.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu