Recep Erdogan, reales preşedinte al Turciei. Politicianul a obținut 52,5 la sută din voturi

Embed:

Recep Erdogan a fost reales preşedinte al Turciei. Potrivit rezultatelor preliminare, politicianul a obținut 52,5 la sută din voturi, un rezultat asemănător cu cel înregistrat în 2014, când a obţinut primul său mandat. Victoria lui Erdogan a fost marcată cu focuri de artificii.
AMB

Susţinătorii lui Erdogan spun că au toată încrederea în preşedintele reales:

"Suntem fericiţi. Rezultatul alegerilor vor aduce bunăstare tuturor cetăţenilor. Toată lumea este mulţumită".

La scurt timp după publicarea rezultatelor preliminare, Erdogan a ţinut un discurs în faţa a miilor de oameni adunaţi în centrul capitalei: "La aceste alegeri a învins democraţia. Câştigători sunt toţi cei 81 de milioane de cetăţeni ai ţării."

Dezamăgiți de rezultatul scrutinului au fost susţinătorii candidatului la funcţia de preşedinte Muharrem Ince, care a obţinut doar 30 la sută din sufragii: "Nu putem crede că Erdogan a învins cu 52 la sută din voturi. Eram convinşi că va fi al doilea tur al alegerilor."

Cetăţenii Turciei au votat ieri în cadrul unui dublu scrutin prezidenţial şi legislativ. Rezultatele alegerilor arată că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a lui Erdogan și aliatul său, Partidul Mișcarea Naționalistă, își mențin majoritatea parlamentară cu aproximativ 53,6 de procente din voturile exprimate.

Potrivit Consiliului Electoral Suprem, prezenţa la urne a fost de peste 87 la sută. Motivul este foarte simplu: în Turcia, votul nu este doar un drept al cetăţenilor, ci este obligatoriu prin lege.

Cei care nu se prezintă la vot plătesc o amendă echivalentă cu 8 euro. Scrutinul a fost organizat în condiţii stricte de securitate: peste jumătate de milion de poliţişti, jandarmi şi agenţi de pază au fost mobilizaţi pentru a păzi secţiile de votare din ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu