Recep Erdogan a ajuns în Moldova. Preşedintele turc a discutat cu premierul Pavel Filip (FOTOREPORT)

Embed:

(ACTUALIZARE 19:20) S-a anunţat semnarea protocolului dintre Guvernul Repubicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia de modificarea a acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a regimului de vize încheiat la Ankara la 1 noiembrie 2012. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea călători în Turcia în baza buletinelor de identitate.

(ACTUALIZARE 18:44) Șeful statului turc a fost primit la Guvern de premierul Pavel Filip. În cadrul întrevederii au fost semnate cinci acorduri de cooperare bilaterală, ce vizează, între altele, colaborarea în domeniile militar şi al transporturilor.

"Semnarea de astăzi a declaraţiei comune referitor la instituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între Republica Moldova şi Republica Turcia este un semnal foarte puternic pentru că cooperarea strategică desigur va contribui în continuare la dinamizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Domnule preşedinte vreau să vă mulţumesc pentru votul pro în favoarea rezoluţiei privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost acordat de Republica turcă în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite", a comunicat premierul, Pavel Filip.

La ora 17.30 premierul Pavel Filip se va întâlni cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, la Guvern.

(ACTUALIZARE 15:05) Preşedintele turc, Recep Erdogan şi şeful statului, Igor Dodon, au dezvelit placa inaugurală de dare în exploatare a clădirii Preşedinţiei şi au plantat doi copaci în curte. 

(ACTUALIZARE 14:35) Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, şi omologul său moldovean, Igor Dodon, au semnat declaraţia comună de cooperare strategică între Republica Moldova şi Turcia. 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: "Vizita mea este prima vizită oficială făcută după 19 ani din 1999. [...] Declaraţia de parteneriat strategic nu este o simplă hârtie. Între ţările noastre se va înfiinţa mecanismul pentru dezvoltarea relaţiilor strategice. Atunci când este necesar, prietenii se susţin reciproc."

Preşedintele Igor Dodon s-a declarat onorat să îl întâlnească pe Recep Erdogan la Chişinău şi a salutat activitatea antreprenorilor turci în Republica Moldova.

Igor Dodon l-a decorat pe preşedintele Turciei cu Ordinul Republicii. 

(ACTUALIZARE 13:00) Recep Erdogan, împreună cu soţia sa, Emine Erdogan, a ajuns la Preşedinţie. Acolo, împreună cu şeful statului Igor Dodon, vor inaugura clădirea Preşedinţiei. 

Ulterior cei doi şefi de stat vor planta doi copaci în curtea Preşedinţiei

(12:50) Recep Erdogan a aterizat pe aeroportul din Chişinău. Liderul turc vine pentru prima dată în Moldova şi se va afla în ţara noastră într-o vizită oficială de două zile. 

Demnitarul se va întâlni la Chişinău cu preşedintele, Igor Dodon, primul ministru Pavel Filip şi preşedintele parlamentului Andrian Candu.

În cadrul vizitei, preşedintele turc va participa la inaugurarea clădirii Președinției, care s-a aflat în reparaţii și va planta doi copaci în curtea acesteia.

De asemenea, Recep Erdogan se va întâlni cu premierul Pavel Filip şi şeful Legislativului, Andrian Candu.  În cadrul întrevederilor vor fi semnate documente privind cooperarea bilaterală.

Joi, 18 octombrie, preşedintele Turciei va efectua o vizită în Găgăuzia pentru inaugurarea mai multor obiective sociale. 

În acest context, Poliţia a anunţat măsuri sporite de securitate pe parcursul zilei de astăzi, dar şi pentru mâine.

Potrivit șeful DGSP, Marin Maxian, persoanele care locuiesc sau muncesc în zonele unde vor fi întreprinse măsuri de securitate trebuie să aibă la ei acte de identitate sau legitimații de serviciu. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu