Rebelii sirieni vor să reia operaţiunile militare împotriva forţelor de securitate ale lui Bashar al-Assad

Embed:

Rebelii sirieni vor să reia operaţiunile militare împotriva forţelor de securitate ale preşedintelui Bashar al-Assad. Ei cer trimisului special al ONU, Kofi Annan, să declare planul de pace drept un eşec. Anunţul vine după ce conducerea Armatei Siriene Libere a dat un ultimatum liderului de la Damasc, pentru încetarea violenţelor.

Principalul grup armat rebel din Siria susţine că şi-a onorat angajamentele prevăzute în planul de pace, pe când regimul lui Bashar al-Assad a continuat să ucidă oameni. Astfel, forţele rebele i-au cerut lui Kofi Annan să anunţe în mod oficial eşecul planului. La rândul său, liderul de la Damasc a respins termenul limită acordat de Armata Siriană Liberă, pentru respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Între timp, violenţele din Siria continuă. De această dată 62 de oameni au fost ucişi, după ce armata siriană şi-a reluat asaltul asupra localităţii Houla. La finele săptămânii trecute oraşul a fost arena unui masacru condamnat de comunitatea internaţională. Atunci, peste 100 de civili, printre care copii şi femei, şi-au pierdut viaţa.

"Un astfel de masacru al civililor, precum cel de la sfârştiul săptămânii trecute, ar putea arunca Siria într-un război civil catastrofal, un război din care ţara nu-şi va reveni niciodată", a spus secretarul general al ONU, Ban Ki Moon.

În acelaşi context, secretarul american de stat, Hillary Clinton, acuză Rusia că ar contribui la un potenţial război civil în Siria. Asta după ce Moscova a declarat că se opune unor acţiuni dure împotriva acestei ţări, din partea Consiliului de Securitate al ONU. De la începutul violenţelor din Siria, în martie 2011, 10.000 de oameni au fost ucişi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu