Rebelii proruşi, despre rezultatul anchetei în cazul zborului MH17: "Nu a fost deloc realizată corect"

Liderul rebel prorus Aleksandr Zaharcenko a respins raportul olandez care conchide că o rachetă de fabricaţie rusească a doborât zborul MH17 în estul Ucrainei, în 2014, omorând 298 de persoane, relatează BBC News online, citat de Gandul.info.

Zaharcenko a declarat pentru BBC că ancheta asupra dezastrului "nu a fost deloc realizată corect".

Între timp, şeful aviaţiei ruse a îndemnat miercuri organismul ONU pentru aviaţie civilă să deschidă o anchetă.

Occidentul şi Ucraina afirmă că rebelii proruşi au doborât Boeingul 777, însă Rusia acuză forţele ucrainene.

Avionul - care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur - s-a prăbuşit în estul Ucrainei, în toiul conflictului armat dintre trupe guvernamentale ucranene şi separatişti proruşi, în iulie, anul trecut.

Un raport final cu privire la dezastru a fost dat publicităţii marţi, după 15 luni de anchetă, de către o echipă internaţională condusă de către Biroul Olandez pentru Securitate.

Raportul a stabilit că o rachetă Buk de fabricaţie rusească a lovit partea stângă din faţă a avionului, provocând ruperea altor părţi ale aeronavei. Experţii afirmă că atât armata rusă, cât şi cea ucraineană deţin acest tip de rachetă.

Însă Zaharcenko, liderul "republicii populare" de la Doneţk, a dezminţit miercuri că forţele sale au deţinut lansatoare de rachete de tip Buk.

El a criticat Biroul, întrebând de ce nu a dezvăluit cui a aparţinut racheta sau locul din care a fost trasă.

Potrivit reglementărilor care guvernează anchetele cu privire la incidente internaţionale, Biroul olandez nu are autoritatea să atribuie vine.

"De ce n-au primit malayesienii acces? De ce n-au luat toată epava? Încă nu au luat toată epava", a declarat el pentru BBC.

Situaţia instabilă în domeniul securităţii din estul Ucrainei a afectat eforturile de recuperare a fragmentelor aeronavei şi trupurilor, imediat după tragedie.

Întrebat despre un comunicat emis de către rebeli imediat după prăbuşirea MH17, prin care aceştia anunţau că au doborât un avion ucrainean de transport, Zaharcenko a răspuns că era "probabil un fals".

El a criticat Guvernul ucrainean pentru că nu a închis spaţiul aerian în zona devastată de conflictul armat în estul ţării - aspect relevat, de asemenea, de Biroul Olandez pentru Securitate.

Şeful Agenţiei federale ruse pentru aviaţie Oleg Storcevoi a declarat că el "contestă categoric" ancheta olandeză, pe care a catalogat-o drept "nefondată şi părtinitoare".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu