Realizările Guvernului în anul 2016. Discursul integral al premierului Pavel Filip, susţinut în Legislativ

Embed:

Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnarea memorandumului cu FMI şi implementarea mai multor reforme care au dus la bunăstarea cetăţenilor. Sunt câteva dintre realizările Guvernului Filip, despre care premierul a vorbit astăzi în plenul Parlamentului când a prezentat, raportul privind implementarea Programului de activitate pentru anul trecut.

Planul de țară al Guvernului rămâne integrarea europeană a Moldovei, dezvoltarea si orientarea ei democratică spre Vest, a declarat Pavel Filip. Un semnal clar al progresului înregistrat în relaţia cu UE a fost reluarea finanţărilor euopene la sfârşitul anului trecut. Un succes important este şi semnarea unui program cu FMI.

"Ne-am asumat chiar de la preluarea mandatului vectorul european pentru Moldova, iar toate acțiunile noastre au fost gândite și realizate pornind de la ideea apropierii țării noastre de Uniunea Europeană. Iar progresele sunt clare, iar schimbările sunt evidente", a spus premierul. 

Premierul Pavel Filip a declarat că datorită combaterii corupției și îmbunătățirii activității justiției în Republica Moldova, Guvernul a recâştigat încrederea partenerilor de dezvoltare şi, în special, a Uniunii Europene.

"M-am bucurat să văd și că încrederea oamenilor în justiție a crescut; e un semnal puternic că suntem pe calea cea bună", a declarat Filip. 

Prim-ministrul a mai spus că în pofida anumitor îngrijorări, Guvernul a reuşit să indexeze pensiile cu 10 la sută şi să implementeze o reformă a pensiilor, dar şi să majoreze salariul minim garantat până la aproximativ 2.300 de lei. Salariile în educație au crescut cu aproape 9 la sută, iar indemnizaţiile unice acordate cadrelor didactice în primii trei ani de activitate au fost majorate cu 50 la sută. În medicină, lefurile au crescut, în medie, cu 20 la sută. Peste 90.000 de familii au beneficiat de plăți de ajutor social. La acestea se adaugă şi aproape 200.000 de familii care au primit sprijin pentru sezonul rece al anului.

"Guvernăm pentru oameni, nu de dragul guvernării. O familie din Moldova trebuie să trăiască decent și să aibă parte de respect și protecție. Pentru acest obiectiv lucrăm", a mai spus Filip. 

Guvernul a reuşit să scadă cu 40 la sută preţurile pentru multe medicamente, a mai declarat Filip. Mai mult, numărul preparatelor compensate a fost dublat şi a ajuns la peste 130.

Premierul a mai subliniat că, datorită măsurilor luate de Guvern, economia a înregistrat progrese semnificative.

Creșterea economică de peste 4 la sută este o performanță, la fel ca și majorarea exporturilor - tot cu 4 procente. Toate acestea au fost în paralel cu o monedă naţională stabilă.

Potrivit prim-ministrului, Moldova a reuşit să iasă dintr-o criză cumplită şi poate progresa doar în condiţii de stabilitate politică.

"Realitatea este că sunt și politicieni care își doreau foarte mult ca Moldova să eșueze. Ei și acum suferă pe Facebook din cauza că nu au reușit să destabilizeze total țara, continuă să caute motive de războaie politice și de zdruncinare a păcii sociale. Moldova a fost însă mai puternică decât acești politicieni și ura lor", a declarat premierul Pavel Filip. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu