Realitate DURĂ! Fenomenul dureros din satele îmbătrânite ale Moldovei (VIDEO)

Embed:

Suntem o ţară cu o populaţie îmbătrânită, iar migraţia masivă favorizează acest proces. Avem sate întregi de bătrâni solitari care sunt nevoiți să lupte de unii singuri cu bolile care îi macină.

Pentru a le da o mână de ajutor, Ministerul Sănătăţii implementează de câțiva ani serviciile de asistenţă medicală la domiciliu. Sarcina a fost pusă pe umerii medicilor de familie care abia de pot să facă faţă cerințelor.  

Satele Moldovei sunt pline de persoane bolnave, neajutorate, sărace şi singure:

"Eu din 1989 sunt bolnavă de poliatrită, dar aşa am vreo 15 ani de când mi le-au stricat. Totul mă doare", spune pensionara Sofia Sandu.

"Mi-e ruptă coloana vertebrală", zice Tatiana Cucichina.

Tatiana Cucichina are 83 de ani și ar avea nevoie de asistenţă medicală la domiciliu. Copiii au plecat de lângă ea, aşa că bătrâna locuieşte singură într-un sat micuţ, izolat de lume, pe nume Ivanovca.

"La Beleuţi am înţeles că este medic, dar ea nu vine. Deja de câţiva ani nu am văzut pe nimeni. Nicio pastilă nu mi-au dat", mărturisește bătrâna.

În comuna Natalievca sunt două asistente medicale, dar nici un medic de familie. Acesta vine dintr-un sat din apropiere şi este responsabil de tocmai opt localităţi.

"Eu cred că ar fi bine să avem medicul nostru de familie. Până în prezent nu s-au găsit doritori de a veni aici", a spus primarul comunei Natalievca, Olga Morgun.

Am trecut și pe la alți medici de familie să vedem cum se descurcă:

"Noi ne ducem, dar aşa ca îngrijire la domiciliu, numai care strict necesită. Nu la toţi", a spus asistenta medicală de familie satul Scumpia, raionul Fălești, Maria Friptuleac.

Ministerul Sănătăţii recunoaşte, cu jumătate de gură însă, că situaţia lasă de de dorit.

"Nu putem zice că am atins acel nivel de dezvoltare a serviciilor pe care ni le dorim pe acest segment", a declarat şefa Direcţiei asistenţă medical primară a Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatâc.

Potrivit specialiştilor, aceste servicii ar fi mai eficiente dacă ar fi prestate de organizaţiile nonguvernamentale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu