#realIT. Marea Britanie vrea să impună taxe speciale pentru Facebook și Google

Embed:

Autoritățile din Marea Britanie vor să înființeze un organism special care să se ocupe de plângerile legate discriminare, rasism și jihadism pe rețelele sociale și să impună taxe speciale giganților internetului, prin care să finanțeze activitatea acestei instituții.

Ideile respective sunt analizate de către Departamentul pentru domeniul Digital, Cultură, Media și Sport înainte de a fi introduse într-un document oficial, care ar urma să fie dat publicității în toamnă.

Organismul în cauză se va ocupa de rezolvarea plângerilor legate de domeniul online, respectiv amenințări pe social media, în vreme ce taxa în cauză, propusă inițial de către Partidul Conservator, va aduce fondurile necesare pentru aceasta scrie libertatea.ro

Inițiativa este susținută de către Alison Saunders, Procurorul General al Marii Britanii. Aceasta a afirmat că amenințările online ar trebui să fie tratate ca și cele făcute față în față, în persoană.

Anterior, un comitet al Parlamentului britanic a realizat un raport în care critica dur giganții internetului. Acesta afirma că rețelele sociale sunt ”rușinos de departe” de eliminarea postărilor extremiste, jihadiste și a pornografiei infantile.

Scandalul a revenit în plin plan în urma violențelor din SUA legate de grupările care susține superioritatea rasei albe, soldate cu un mort în Charlottesville. Ulterior, mai multe companii de internet au luat măsuri împotriva site-urilor și persoanelor care au vederi rasiste, eliminându-le de pe platformele proprii.

Între companiile respective se află Google – care a interzis canalele de YouTube ale unor suprematiști albi, GoDaddy – care găzduiește site-uri, dar și Spotify – care furnizează muzică online și aplicația de dating OKCupid.

De asemenea, Facebook a suspendat grupuri, pagini și link-uri, în vreme ce Twitter a anunțat că a luat de zece ori mai multe măsuri împotriva conturilor abuzive față de anul trecut. Totuși, Twitter a lăsat active conturile Ku Klux Klan sau ale Bisericii Baptiste din Westboro, recunoscute pentru pozițiile lor ostile.

Ideea unui astfel de organism care să rezolve plângerile este în analiză și în Franța și Australia, în vreme ce în Germania există un proiect de lege care prevede amendarea rețelelor sociale cu 50 de milioane de dolari dacă nu elimină postările extremiste și jihadiste.

Totuși, Electronic Frontier Foundation – o organizație care militează pentru respectarea drepturilor – a criticat companiile care au luat măsuri împotriva site-urilor extremiste afirmând că libertatea de exprimare trebuie garantată chiar și când alții au păreri diferite.

Aceasta a mai firmat că odată cenzurat conținutul se creează un precedent pentru ca Guvernele să ceară apoi cenzurarea altor idei sau persoane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu