#realIT. Dictatură digitală în China. Fiecare acţiune a populaţiei este motorizată şi primesc "credite sociale" (VIDEO)

Embed:

China pare să trăiască în viitor, instaurând dictatura digitală. Cu ajutorul tehnologiilor informaţionale moderne, fiecare cetăţean este monitorizat şi primeşte "credite sociale". În baza acestui sistem impus de guvern, cel care are mai multe credite primeşte premii şi alte facilităţi, însă numărul mic al acestora înseamnă probleme şi  dificultăţi sociale. Este analizată fiecare acțiune, nici micile greşeli  nu rămân neobservate și se înscriu în baza de date.

Scopul principal al acestui sistem de credite sociale, indicat cu text deschis în Programul Consiliului de Stat, este ca "cei care și-au justificat încrederea să se bucure de toate beneficiile, iar cei care au pierdut încrederea să nu poată face niciun pas".

Sistemul funcționează în mai multe orașe ale Chinei. Un exemplu este orașul Rongcheng din provincia Shandong. Toți locuitorii orașului (670 de mii) primesc un rating de start de 1.000 de puncte.

Apoi, ratingul este influenţat de comportamentul lor. Informații despre viața și activitatea cetățeanului sunt obţinute de la autorităţile municipale, comerciale, de drept, judiciare într-un singur centru informațional, unde datele sunt procesate cu ajutorul tehnologiei big data, iar ratingul cetățeanului, respectiv, crește sau scade.

Centrul informațional unic din Rongcheng analizează 160 de mii de parametri din 142 de instituții. Este încurajat activ sistemul denunțurilor. Cetățeanul care a comunicat unde trebuie despre faptele nu chiar cuviincioase ale vecinului său i se oferă cel puțin cinci puncte.

Sistemul nu prevede un document unic unde ar fi scris clar ce se poate și ce nu și ce riscă persoana pentru asta. Se știe doar că, dacă ratingul tău este mai mare de 1.050 de puncte, atunci ești un cetățean exemplar și ești marcat cu trei litere de A. Cei care au raitingul înalt, beneficiază de tratamente VIP în hoteluri şi alte privilegii sociale. 

Cu 1.000 de puncte poți conta pe un AA. Iar cu 900 – B.

Dacă ratingul a căzut mai jos de 849, ești marcat cu litera C, ești concediat din structurile de stat și municipale. Cei care au mai puțin sau egal cu 599 de puncte sunt introduși în lista neagră cu litera D. Ei sunt ignoraţi de societate. Ei nu sunt angajați nicăieri, nu li se oferă credite, nu li se vând bilete la trenuri de mare viteză și de avion, nu le sunt oferite în chirie automobile și biciclete fără gaj. Prietenii şi vecinii îi ignoră: dacă ai fost  văzut că comunici o persoană D, imediat vei fi denunțat, iar ratingul tău va scădea dramatic.

Cum să câștigi ratinguri sau măcar să nu le pierzi? E suficient să respecți legea, să achiți la timp creditele şi impozitele, să respecți regulile de circulație rutieră, să nu încalci regulile societății, scrie abc.com.

Creditul social va fi influenţat enorm de înregistrarea contului pe rețelele de socializare, ce scrii, ce citești, ce prieteni ai pe net şi ce cumpărături faci. Cine sunt prietenii și familia ta va afecta, de asemenea, scorul. Dacă cel mai bun prieten sau tatăl tău spune ceva negativ despre guvern sau oricare altă oficial de rang înalt, vei pierde și mai multe puncte.

Legalitatea acestui sistem de creditare este controversată. Nu se ştie cât de legală este utilizarea de către companii a datelor personale ale clientului în folosul persoanei terțe, care în cazul dat este statul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu