#realIT. Un mouse "fantomă" a deconectat electricitatea pentru 250 de mii de oameni în vestul Ucrainei

Embed:

Scopul fiecărui hacker este să rămână în anonimat.

Cu toate acestea, când vine vorba despre intruşii care au reuşit să spargă computerul unei firme de rețele regionale de energie electrică în Ucraina și să deconecteze, astfel, electricitatea a peste 250 de mii de oameni, acțiunea nu poate fi trecută cu vederea.

Unul din angajații companiei a reușit să surprindă momentul în care hacker-ul controla toate acțiunile calculatorului, iar mouse-ul computerului se mișca, fără ca vreun angajat al companiei de energie electrică să se atingă de el. 

În 2015, cu două zile înainte de Crăciun, inginerii de la compania Prykkarpatyaoblenergo în vestul Ucrainei au remarcat faptul că nu își pot ține sub control calculatoarele. Cea mai mare îngrijorare a fost prezența acelui mouse "fantomă".  Angajații priveau uimiți cum accesoriul hardware apăsa pe circuitul reprezentat în calculator și întrerupea operațiunea software.

"Spărgătorii" circuitului dechideau și închideau circuitul electric în diferite zone ale Ucrainei de Vest.

Fiind raportat acest caz, în contextul unui din cele mai mari războaie cibernetice din Ucraina, WIRED a obținut un clip video în care unul din ingineri surprinde cu iPhone-ul său atacul mouse-ului "fantomă".  PC-ul prezentat în clipul video nu este conectat la echipamentul de rețea a companiei Prykkarpatyaoblenergo.

Cu toate acestea, atacul efectuat de hackeri era realmente conectat la sistemul electic de control. Întreruperile au durat timp de șase ore și au afectat și orașul vecin Ivano-Frankivsk.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu