REACŢII după referendumul EŞUAT pentru demiterea edilului general al Capitalei, inițiat de PSRM

Embed:

Referendumul pentru demiterea primarului general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, inițiat de Partidul Socialiștilor a eșuat. La plebiscit s-au prezentat peste 107 mii de alegători, cu peste 50 de mii mai puțin decât ar trebui pentru a fi validat.

Astfel, potrivit Comisiei Electorale Centrale, cei mai mulţi oameni au ieşit la vot în sectoarele Botanica și Râșcani. Aici la urne s-au prezentat peste 53 de mii de alegători. În sectorul Buiucani au votat peste 15 mii de oameni.

Mai puțini activi au fost locuitorii sectoarelor Ciocana, Centru și cei din suburbii. În sectorul Ciocana a fost înregistrată o prezență de aproape 15 mii de alegători, iar în sectorul Centru aproape 13 mii. Cel mai puțin interesați au fost locuitorii din suburbii, unde la urne s-au prezentat puțin peste 10 mii de oameni.

Imediat după închiderea secţiilor de votare, mai mulți locuitori ai Capitalei au ieșit la protest în fața sediului PSRM şi au cerut ca banii cheltuiți pentru referendum să fie întorși la bugetul statului.

"Rușine! Rușine! Rușine să vă fie!"

"- Milioanele înapoi! 9 milioane de lei le întoarceți sau nu? - Noi o să le găsim și o să le întoarcem."

"Nouă milioane de lei pentru așa o satisfacție Chișinăul nu-și permite să cheltuie."

"Susțin tineretul, să întoarcă banii înapoi care i-au furat ei."

"Să întoarcă banii că-s putrezi de bogați, niște mincinoși, niște cretini. Ce ei nu au știut că părerea la chișinăuieni nu coincide cu a lor?"

Imediat după scrutin, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii Capitalei şi-au arătat astfel încrederea în Dorin Chirtoacă. Consilierii socialiști sunt de altă părere.

"Dorin Chirtoacă este primarul general al municipiului Chişinău. Inclusiv şi votul. Prezenţa este legată de vot. Dacă nu sunt voturi înseamnă că lumea crede în Dorin Chirtoacă", a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu.

"Eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile să meargă cumva înainte, ar fi foarte bine să-şi dea demisia. Noi nu credem nici într-un caz că este sau nu este un eşec al cuiva", a spus consilierul municipal PSRM, Ion Ceban.

Dorin Chirtoacă le-a mulțumit cetățenilor care nu au ieșit la referendum.

"Au abuzat de atenția cetățenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să-i bage în această aventură, în această farsă. Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat", a spus primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Oamenii au fost îndemnaţi să voteze pentru demiterea lui Chirtoacă de către PSRM, PCRM, dar și formațiunea Partidul Nostru.

Partidul Democrat din Moldova de nenumărate ori a îndemnat locuitorii Capitalei să boicoteze referendumul pentru că ar fi o capcană politică a socialiştilor.

De asemenea, plebiscitul a fost boicotat de PAS condus de Maia Sandu şi liberali.

Aproape 87 la sută dintre cei prezenți la referendumul de duminică au votat pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Cel puțin, așa arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, potrivit căreia la plebiscitul organizat de Partidul Socialiștilor s-au prezentat doar
17,5 la sută din electorat.

Potrivit CEC, în sectoarele Râșcani şi Centru, pentru demiterea lui Chirtoacă au votat în jur de 92 la sută, iar la Buiucani -   aproape 90.

În sectorul Ciocana, pentru demisia edilului s-au expus peste 89 la sută dintre cei prezenţi la urne, în sectorul Botanica - aproape 83 de procente, iar în în suburbii - o treime din alegători.

Referendumul ar putea să nu fie validat, întrucât la urne s-au prezentat prea puţini alegători.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu