REACŢIA şoferilor după scumpirea carburanţilor: Of, mă doare inima când văd (FOTO)

Embed:

Şoferii sunt cei mai nemulţumiţi de noile scumpiri ale carburanţilor. Aceştia spun că preţurile pentru benzină şi motorină sunt practic aceleaşi ca în statele europene, asta deşi starea drumurilor de la noi rămâne a fi deplorabilă.

"Rea situaţia, Moldova se duce de râpă, cu aşa conducere, trebuie să fie ceva în folosul oamenilor, a spus un şofer. 

"Când se scumpesc, o fac cu cu 50, 60, 1 leu, dar când se ieftinesc, apoi cu foarte puţin. Un zece, 20 de bani. Li s-a dat acum frâu liber agenţilor comerciali să stabilească aceste preţuri. Trebuie să fie însă un control din partea statului, în lipsa lor, ei pot abuza de preţuri", a menţionat un conducător auto.

"Trebuie să mă alimentez, dar bani de unde. Era 10, acum îi 11 lei. Of, mă doare inima când văd, dar ce să fac? Oricum nu se schimbă nimic", a explicat un şofer.

În urma acestor majorări, prețurile carburanților în Republica Moldova practic sunt egale cu cele din Uniunea Europeană și le-au depășit pe cele din spațiul CSI. De exemplu, în România, un litru de benzină costă doar cu doi lei mai mult decât la noi. Iar faţă de Ucraina, în ţara noastră benzina se vinde mai ieftin cu doar câţiva bănuţi. În Rusia, însă, acest produs combustibil este cu şase lei mai ieftin decât la noi. 

Din 1 ianuarie 2020, ANRE nu mai stabileşte preţurile plafon pentru carburanți, aşa cum era până acum. În urma mai multor modificări la legea privind piața produselor petroliere, proprietarii de benzinării sunt cei care stabilesc preţurile.

Într-un comunicat de presă, ANRE menționează că tariful pentru combustibil este stabilit de petroliști în funcţie de cheltuielile aferente comercializării produselor respective, dar nu trebuie să depășească 10 procente anual. Totodată, operatorii trebuie să informeze ANRE despre eventuale majorări, în trei zile lucrătoare. Până acum, însă, nicio reţea de benzinării nu a făcut-o, deşi noile preţuri au fost deja afişate.

Acestea nu sunt singurele majorări. Noul an a adus scumpiri pe bandă rulantă. Chiar de la 1 ianuarie, oamenii sunt nevoiţi să achite cu 12 bani mai mult pentru un kilometru parcurs cu transportul interurban. De asemenea, au crescut şi preţurile pentru mai multe produse alimentare, ceea ce îi nemulţumeşte pe oameni.

"Nu-ţi ajunge pentru nimic. Eu sunt la pensie, am 1.000 de lei, biletele s-au scumpit, tot e scump. De unde să mai dau?", a spus un bărbat.

"Iar au scumpit tot, ce asta-i viaţă. Bătaie de joc. E tare greu de trăit, noi bătrânii unde să ne ducem, cine să ne ajute. Tot de la noi, ţăranii, vor să scoată banii", a subliniat o femeie.

"Tot îi scump, deja nu ne mai ţine buzunarul cu aşa preţuri. Cam greu ne descurcăm, greu", a afirmat un bărbat.

loading...

Lasă un comentariu