REACŢIA şefului statului, Igor Dodon, la iniţiativa PDM privind introducerea votul uninominal

Embed:

Preşedintele statului, Igor Dodon este categoric împotriva modificării sistemului electoral privind votul uninominal. Declaraţia a fost făcută într-o postare pe Facebook. 

"Uninominalul nu va trece. Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Și sunt convins că și fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare", a scris Igor Dodon. 

CITEŞTE ŞI: MESAJUL lui Vlad  Plahotniuc pentru cei care vor critica iniţiativa de introducere a votului uninominal

CITEŞTE ŞI: Vlad  Plahotniuc: Diaspora va alege propriii deputaţi în Parlament

CITEŞTE ŞI: Vlad  Plahotniuc: Cetățenii vor putea demite deputaţii în cazul în care aceştia nu-și respectă promisiunile

În schimb, şeful statului vine cu nişte propuneri care, potrivit lui, sunt "modificări esenţiale, chiar necesare, fără a schimba temelia sistemului electoral actual". Astfel, Dodon propune deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, în special în Federaţia Rusă, dar şi implicarea mai activă a cetățenilor din stânga Nistrului.

"Să deschidem secții de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral", a scris Dodon. 

CITEŞTE ŞI:  PDM  PROPUNE VOT UNINOMINAL! Vlad  Plahotniuc: Cetăţenii vor putea demite deputaţii

PUBLIKA.MD aminteşte că Partidul Democrat din Moldova a anunţat astăzi iniţiativa de lege privind trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare. PDM mai vrea ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu și-a respectat promisiunile. Mai mult, democrații propun ca și diaspora să aibă propriii legiuitori în Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu