Reacţia procurorului Beţişor la investigaţia Zeppelin care dezvăluie că Moscova a dorit să falimenteze Moldova în 2014

"Nu vom comenta toate afirmaţiile, comentariile şi alte informaţii furnizate de părţile vizate". Este reacţia procurorului anticorupţie, Adriana Beţişor, întrebată cum comentează investigaţia realizată de proiectul Zeppelin Investigations, care dezvăluie în premieră planul serviciilor speciale rusești de destabilizare a situației social-politice de la Chișinău prin intermediul atacului la sistemul financiar-bancar moldovenesc, implementată în perioada 2010-2014.

CITEŞTE ŞI: Strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate, făcută publică (DOC)

"Nu vom comenta toate afirmaţiile, comentariile şi alte informaţii furnizate de părţile vizate. Avem deja documentate 4 miliarde de lei cu beneficiari efectivi care vor fi trimişi în judecată în scurt timp şi vom face public cine sunt beneficiarii, cine merge în judecată şi toate informaţiile pe care putem să le oferim societăţii", a spus adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor. 

CITEŞTE ŞI: Investigație BOMBĂ a proiectului Zeppelin Investigations! Cum a planificat FSB distrugerea Moldovei. Raiderul Veaceslav Platon, Ilan Shor & Co

CITEŞTE ŞI: Moscova a dorit să falimenteze Moldova în 2014. Schema de spălare a banilor a fost inventată de Veaceslav Platon

PUBLIKA.MD aminteşte că Proiectul Zeppelin Investigations a publicat o amplă investigație, care dezvăluie în premieră planul serviciilor speciale rusești de destabilizare a situației social-politice de la Chișinău prin intermediul atacului la sistemul financiar-bancar moldovenesc, implementată în perioada 2010-2014.

Scopul urmărit de Kremlin era destabilizarea Moldovei în spatele frontului ucrainean și compromiterea asocierii țării cu UE. Operațiunea a fost implementată printr-o inginerie financiară elaborată la Moscova, prin intermediul căreia agentul FSB și raiderul Veaceslav Platon a atacat sistemul bancar moldovenesc, spălând prin Laundromatul Rusesc banii furați din băncile de la Chișinău.

În rezultat, Kremlinul urmărea ruinarea economică a statului și respectiv compromiterea vectorului pro-Occidental al Chișinăului.

Banii furați din sistemul bancar moldovenesc (operațiune numită de autorii investigației Miliardomat) au fost scoși din țară de către Platon, în schemă fiind cooptat și Ilan Shor, prin aceleași conturii din două bănci din Letonia, AS Privatbank și Trasta Komercbanka, controlate de la distanță, de pe aceleași IP-uri, de Platon și oamenii din anturajul său, pierzându-și ulterior urma în paradisurile fiscale din Occident.

Prin aceleași conturi din cele două bănci din Letonia au fost spălate și miliardele de dolari de la Moscova în cadrul Laundromatului Rusesc.

Din banii spălați, Rusia a finanțat mai multe proiecte diversioniste din Occident, dar și partide politice pro-ruse de la Chișinău. Veaceslav Platon a finanțat din banii furați din sistemul bancar moldovenesc protestele stradale organizate în 2015-2016 de partidele pro-ruse de la Chișinău ale lui Renato Usatîi și Igor Dodon, dar și a încercat să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu