REACŢIA Primăriei Chişinău după ce mai mulţi localnici au blocat drumul ce duce spre groapa de gunoi de la Bubuieci

Embed:

Zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat astăzi, pentru aproape cinci ore, accesul camioanelor regiei Autosalubritate spre groapa de gunoi din apropierea localităţii. Oamenii spun că nu mai pot suporta mirosul urât şi spun că deșeurile depozitate în apropierea caselor le pun viața în pericol.  

Autoritățile locale spun că s-au săturat de promisiuni și așteaptă soluţii concrete care să rezolve problema deșeurilor pentru totdeauna.

"Astăzi nu avem niciun răspuns clar când va fi stopată activitatea acestei gropi de gunoi. Asta e o crimă, oameni buni. Toate fântânile deja sunt poluate", a declarat viceprimarul satului Bubuieci, Leonid Umaneţ. 

De cealaltă parte, reprezentanții regiei Autosalubritate spun că groapa de gunoi nu poate fi închisă până la reluarea transportării deșeurilor la Țânțăreni, Anenii Noi. Asta ar fi posibil doar după ce autoritățile vor reuși naționalizarea terenului pe care este groapa de gunoi.

"50 mln de metri cubi, au fost îngropate numai 22 de mln. Dacă va fi formată Comisia și va decide de a reîntoarce satului Țânțăreni sau suma bănească, costul pământului dat sau alocarea altui teren, atunci se poate de deschis gunoiștea de acolo", a declarat directorul adjunct Regiei Autosalubritate, Alexandru Bajura. 

Totuși, în urma discuțiilor cu reprezentanții autorităţilor municipale, localnicii au acceptat suspendarea protestului până mâine dimineață, când este așteptat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

După aproape cinci ore de așteptare, camioanele au primit acces spre groapa de gunoi.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Capitalei, stocarea deşeurilor în apropiere de Bubuieci este conform măsurilor de protecţie a mediului.

Autoritățile municipale mai spun că au solicitat Centrului Naţional de Sănătate Publică să monitorizeze calitatea aerului, a solului şi cea a apei în zonă.

Groapa de gunoi din Bubuieci a fost redeschisă în 2010. Cea mai recentă autorizaţie, oferită în mai 2016, este valabilă până în 2021.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu