REACŢIA preşedintelui României, Klaus Iohannis, după căderea Guvernului de la Chişinău

Demersul de înlăturare a Guvernului Maia Sandu într-un moment esenţial pentru reforma justitiei, este unul împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova. Este reacţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, după căderea Guvernului de la Chişinău.

"Demersul iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esenţial pentru reforma Justiţiei, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetatenilor săi. În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democraţiei şi statului de drept, în lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei, precum şi în domeniul economic şi social, reforme menite să asigure creşterea nivelului de prosperitate şi securitate al cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, Guvernul Maia Sandu a reuşit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esenţială pentru reluarea sprijinului politic şi financiar internaţional pentru Republica Moldova", a menţionat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis pentru Mediafax.

Preşedintele Iohannis a adăugat că România a exprimat ferm susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

"România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chişinău, în condiţiile angajamentului clar şi hotărât al coalitiei guvernamentale pentru parcursul european si pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În perioada premergătoare moţiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forţelor politice de la Chişinău pentru responsabilitate şi depăşirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluţii care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justitiei şi să permită Guvernului să menţină parcursul european", a explicat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai spus că "în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmarească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice şi va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu