REACŢIA PL, după ce Stoianoglo a fost propus pentru funcția de procuror general de CSP

Reforma procuraturii și alegerea unui procuror general integru și independent a fost compromisă total. Este reacţia Partidului Liberal, după ce Alexandr Stoianoglo a fost propus pentru funcția de procuror general de Consiliul Superior al Procurorilor.

"Partidul Liberal condamnă acest aranjament murdar, la comanda lui Dodon, și nu putem constata decât că reforma procuraturii și alegerea unui procuror general integru și independent a fost compromisă total, iar statul capturat de Plahotniuc a fost preluat totalmente de Dodon.

Astăzi s-a confirmat temerea cea mai mare din ultima perioadă, și anume că Dodon va avea și procurorul general, prin decizia CSP de a-l înainta pe Alexandr Stoianoglo, pentru a fi desemnat de Dodon la șefia PG", a menţionat PL.

Candidatura lui Stoianoglo va fi transmisă spre aprobare preşedintelui ţării, Igor Dodon. Şefa CSP, Angela Motuzoc, a evitat să spună criteriile de selectare a lui Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo nu a făcut declaraţii pentru presă după anunţul CSP, dar a vorbit după proba interviului. Întrebat cum comentează zvonurile potrivit cărora el ar fi favorit al cursei pentru funcţia de procuror-şef, Stoianoglo a evitat un răspuns clar.

Alexandr Stoianoglo este jurist şi politician. El a fost procuror al Chişinăului şi adjunct al procurorului general. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2009–2010 și 2010–2014, ales pe listele Partidului Democrat din Moldova. A mai candidat independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia de două ori, în 2006 şi în 2015.

Pe locul doi după punctajul acumulat la ultima probă, cea a interviului susţinut în faţa comisiei de la CSP, s-a clasat Vladislav Gribincea. Al treilea este Veaceslav Soltan, iar ultimul, Oleg Crâşmaru.

Potrivit regulamentului, dacă şeful statului refuză candidatura propusă de CSP, lista aspiranţilor revine la Comisia Specială a Ministerului Justiţiei, care poate să prezinte aceeaşi listă sau o poate modifica. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va organiza din nou cele două probe: examinarea dosarelor şi interviul. Dacă şefului statului îi e propus acelaşi candidat, el e obligat să emită în cinci zile decretul de numire a persoanei respective în funcţia de Procuror General.

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul l-a desemnat procuror general interimar pe Dumitru Robu, iar candidatura acestuia a fost acceptată de preşedintele Igor Dodon. Fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu