REACŢIA lui Puigdemont, după ce Rajoy a anunțat ridicarea autonomiei Cataloniei

Embed:

Catalonia nu va accepta planurile Madridului. Declarația îi aparține liderului de la Barcelona, Carles Puigdemont, după ce ieri premierul Mariano Rajoy a anunțat ridicarea autonomiei regiunii. Acesta a calificat decizia șefului executivului drept cel mai grav atac de după dictatura generalui Franco, pe vremea căruia a fost lichidată autonomia regională.

"Guvernul Spaniei, cu susţinerea Partidului Socialist şi a Partidului Cetăţenii, a comis cel mai grav atac la adresa instituțiilor și poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco", a declarat Carles Puigdemont.

Pentru a decide paşii următori, liderul regional a spus că va convoca Parlamentul catalan. Iar premierul Mariano Rajoy a anunțat ieri, în urma unei şedinţe speciale a Guvernului de la Madrid, că a decis să pună în aplicare articolul 155 din Constituţie.

Atribuțiile administrației de la Barcelona vor trece în mâinile executivului din capitala Spaniei. Decizia Madridului vine după ce liderul separatist al regiunii, Carles Puigdemont, a amenințat că legislativul de la Barcelona ar putea vota o declarație oficială de independență dacă autorităţile centrale nu acceptă să poarte negocieri.

În cel mult şase luni, Guvernul spaniol vrea să organizeze alegeri anticipate în Catalonia, pentru a îndepărta de la putere forțele separatiste.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu