Reacţia jandarmeriei după ce au ridicat un jurnalist de la protestele din Bucuresti: Un badge PRESS nu este un act oficial

Jandarmeria Română a dat primele explicații în cazul jurnalistului german reținut la protestul spontan din Piața Victoriei. Într-un comunicat remis presei, Jandarmeria susține că jurnalistul ar fi încercat să forțeze cordonul de jandarmi de pe Bulevardul Aviatorilor, moment în care jandarmii l-ar fi săltat și dus la secția de poliție, unde a fost amendat cu 500 de lei, scrie Digi24.ro

CITEŞTE ŞI: Proteste la Bucureşti: Oamenii, nemulţumiţi de modificarea codurilor penale. Au avut loc ciocniri cu jandarmii

De asemenea, mai precizează Jandarmeria, Paul Arne Wagner nu ar fi prezentat un act oficial care să ateste faptul că este jurnalist, afirmând că un badge inscripționat "Press" nu reprezintă "un act oficial". Jandarmeria nu spune însă ce tip de acte sunt recunoscute de ei ca fiind "oficiale".

Comunicatul integral al Jandarmeriei Române:

"Ca urmare a incidentelor înregistrate în cursul serii de miercuri, 20 iunie 2018, în zona Piața Victoriei, precizăm că jandarmii din cadrul DGJMB au condus la secția de poliție 6 persoane, în vederea identificării acestora și luării măsurilor legale. De asemenea, menționăm că au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei.

Referitor la aspectele apărute în spațiul public, cu privire la ridicarea de către jandarmi a unui jurnalist german, facem următoarele precizări:

Jandarmeria Română sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia.

Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei.

Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat "PRESS" nu reprezintă un act oficial.

Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat și să respecte indicațiile forțelor de ordine care se află în stradă pentru liniștea și siguranța tuturor cetățenilor".

Modificarea codurilor penale a fost contestată din nou în stradă. Mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

În Piaţa Victoriei traficul a fost blocat şi au avut loc câteva ciocniri cu jandarmii. Oamenii şi-au exprimat nemulțumirea față de modificarea codurilor penale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu