Reacția chișinăuienilor la defrișarea arborilor din centrul Capitalei. Ce spun autoritățile

Embed:

Aproape 600 de copaci bătrâni şi bolnavi urmează să fie defrişaţi din centrul istoric al Capitalei, iar alţi peste 800 vor fi curăţaţi. Este vorba despre arbori care au peste 50 de ani şi cresc în zona turistică a oraşului. Decizia aparţine autorităţilor municipale, care au constatat că aceştia prezintă pericol pentru trecători. Funcţionarii trebuie să obţină permisiune de la reprezentanţii instituţiilor de mediu pentru a începe lucrările. 

Verificările recente ale inspectorilor de la "Spaţii Verzi" au arătat că zeci de ulmi, plopi, tei, platani, salcâmi şi arţari de pe străzile Mihai Eminescu, Veronica Micle, Mitropolit Varlaam, Alexei Șciusev şi Mihail Kogălniceanu se află într-o stare deplorabilă.

"Fiecare copac în parte a fost estimat. Potrivit estimărilor pe bulevardul Ştefan cel Mare urmează să fie defrişaţi 256 de arbori şi 274 la curăţare să fie supuşi. V-aţi obişnuit cu un spaţiu verde imens şi atunci când tăiem un copac toată lumea începe a face mare, mare gălăgie. Din păcate am rămas restanţieri la defrişările sanitare şi la curăţările sanitare. Demult trebuiau. Am întâziat cu vreo 10 sau 20 de ani", a precizat Galina Leahu, şef adjunct al Întreprinderii "Spaţii Verzi".

Autorităţile dau asigurări că în locul copacilor tăiaţi vor şi plantate aceleaşi specii de puieţi.

Unii locuitori ai Capitalei spun că demult era nevoie de astfel de lucrări:

"Dacă vrei ca să fie oraşul verde toată vremea apoi pune un arbore, taie altul, pune un arbore, taie altul şi atunci va fi verde întotdeuna."

"Dacă copacii deja sunt putrezi şi verzi se poate de tăiat, dar să pună alţii în loc."

"Au trebuit să aibă grijă să-i îngrijească până acum. Să nu le dea voie să ajungă în aşa dezastru."

Deşi au fost criticați pentru decizia de a tăia salcâmii de pe aleea din parcul „Valea Trandafirilor”, funcţionarii spun că lucrăirle de defrişare erau necesare. De aceeaşi părere sunt şi dendrologii.

"Aceşti arbori de salcâm au peste 60 de ani. Ei sunt viabili la trunchi şi rădăcină, dar ei au pierdut altoiul. Aceştia arbori de salcâm sunt altoiţi la 1, 8 metri de unde s-a format coroana. Altoiul şi portaltoriul vieţuişete o vreme după care degradează", a spus Alexei Palancean, vicedirector al Agenția "Moldsilva".

Anual, în Chișinău sunt tăiați aproape 2.500 de arbori și sădiţi circa 20.000. În 2017, bugetul pentru lucrările de defrişare şi plantare depăşeşte 3,5 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu