REACŢIA analiştilor la anunţurile făcute de liderii ACUM: O alianţă dintre PAS şi PSRM va băga ţara într-o criză şi mai mare

Analiştii au reacţionat deja la anunţurile făcute de liderii ACUM. Comentatorii politici susţin că o alianţă dintre PAS şi PSRM are şanse minime să fie creată, iar o astfel de decizie va băga ţara într-o criză şi mai mare.

Editorialistul Nicolae Negru a declarat pentru Ziarul Naţional că pasul Maiei Sandu pare obsesiv, al unui zombi, mai mult neprofesionist decât curajos. E ca și cum o călugăriță ar anunța că se mărită cu un ateu, adept al iubirii libere sau viceversa, a mai spus Nicolae Negru.

Editorialistul crede că decizia PAS de a ceda în faţa socialiştilor fără să ţină cont de ce spune PPDA, îl pune într-o situaţie jenantă pe Andrei Năstase. Din acest motiv, în cadrul blocului, se va produce un dezechilibru care va genera tensiuni între PAS şi PPDA.

La rândul său, jurnalistul şi comentatorul politic Petru Bogatu a fost şi mai categoric. El a scris că, votând pentru o coabitare cu PSRM, Maia Sandu și compania au trecut o linie roșie care le va fi fatală. Într-o postare pe facebook, Bogatu scrie că sunt lucruri în viața politică și în cea privată care nu trebuie făcute în niciun caz chiar și în numele celui mai nobil scop. "Nu poți să te culci cu Jack Spintecătorul ca să scapi de părinții posesivi. Nu trebuie să intri în bârlogul ursului flămând pentru a apăra drepturile animalelor", a scris Bogatu pe facebook.

Iar politologul Alexandru Solcan susţine că cei care declară că vor să scoată țara din captivitate, de fapt, o bagă într-o captivitate mult mai gravă.

Toate criticile vin după ce Partidul condus de Maia Sandu a luat decizia să cedeze socialiştilor funcţia de preşedinte al Parlamentului. Consiliul politic PAS s-a reunit fără să anunţe presa despre eveniment, iar după reuniune a anunţat pe Facebook faptul că PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. 

Decizia a fost luată cu votul a 46 din cei 47 de membri ai Consiliului Politic. Argumentul invocat este că prin cedarea funcţiei PAS va debloca situația politică actuală și va oferi Moldovei un guvern legitim și democratic. În poza publicată de PAS pe pagina de Facebook, se observă însă că fostul liberal Lilian Carp s-a abținut de la vot.

Amintim că înainte de alegerile parlamentare, Maia Sandu, Andrei Năstase şi colegii lor au semnat un angajament prin care şi-au asumat, public, că NU vor participa la crearea unei coaliții de guvernare formale sau informale, inclusiv cu PSRM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu