Reacția Ambasadei României după ce noul cod rutier din Italia i-a lăsat fără mașini pe șoferii români. Sunt vizaţi şi conducătorii auto moldoveni

Schimbarea noului cod rutier din Italia a stârnit indignarea multor şoferi. Mai mult, decizia a iscat proteste spontane ale românilor și i-a înfuriat pe mulți dintre cei care s-au trezit cu mașinile risicate sau că riscă amenzi de până la 2.800 de euro, dacă nu respectă legea.

În acest context, Ambasada României în Italia a ţinut să le reamintească cetățenilor români că noul cod rutier din Italia le interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența aici de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. 

"Având în vedere recentele modificări ale Codului Rutier italian, în ceea ce privește circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate, adoptate de Parlamentul italian prin Legea n. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial din Italia la 3 decembrie 2018, Ambasada României în Italia reamintește cetățenilor români că se interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.

Pentru nerespectarea dispozițiilor mai sus menționate, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro și 2848 euro. În astfel de situații, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană ("Ufficio della motorizzazione civile") competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulației vehiculului, transportul și depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public.

În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispozițiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer ("foglio di via") pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancțiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian ("Codice della Strada")" ,transmite Ambasada României în Italia, potrivit digi24.ro.

Totodată, PUBLIKA.MD aminteşte că noul cod rutier italian îi vizează şi pe cetăţenii moldoveni din Italia cu maşini înmatriculate în ţară. 

Cetățenii moldoveni care doresc să își înmatriculeze în Italia autoturismele cu numere străine trebuie să se adreseze oficiului Autorității Rutiere italiene ("Ufficio della motorizzazione civile") competent teritorial.

CITEŞTE ŞI: Schimbările codului rutier italian pe înțelesul tuturor. Ce trebuie să știe moldovenii din Italia cu mașini înmatriculate în țară

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu