REACŢIA administraţiilor şi a părinţilor la faptul că unele şcoli din Capitală vor rămâne nereparate

Embed:

Jumătate dintre instituţiile de învăţământ din Capitală vor rămâne, în acest an, fără bani pentru reparaţie. Consiliul Municipal Chişinău a alocat, în acest sens, aproximativ 32 de milioane de lei din cele 73 de necesare pentru reparaţia şcolilor şi grădiniţelor din Capitală. În aceste condiţii, părinţii vor fi puşi din nou la cheltuială.

Liceul "Kiril şi Metodii"din Chişinău a fost construit acum 34 de ani. De atunci, clădirea nu a fost reparată capital niciodată. În acest an, autorităţile locale au alocat pentru reparaţii 1,2 milioane de lei, bani care ajung doar pentru o parte din lucrări.

"În acest an am primit bani pentru reparaţia acoperişului şi montarea ţiglei metalice, lucrări în bibliotecă şi sala de lectură. Am planificat reparaţii parţiale ale sistemului de apă şi canalizare", a spus Ghendaie Tolpinski, directorul Liceului "Kiril şi Metodii". 

"Trebuie să schimbăm linoleumul, să vopsim pereţii şi planificăm să lărgim biblioteca şi să amenajăm aici o sală de lectură. Suntem nerăbdători ca şcoala să fie reparată şi frumoasă", a menţionat bibliotecara Ada Ţarikova.

Nu doar planurile administraţiei de la Liceul "Kiril şi Metodii" vor rămâne nerealizate.

"Anul acesta în bugetul pentru 2015 sunt planificate mijloace financiare în sumă de 31 de milioane de lei pentru reparaţia instituţiilor de învăţământ. Am avea nevoie undeva de 70-80 de milioane de lei. Ne-am străduit, atunci când am format  bugetul, să acoperim în primul rând şcolile care au nevoie urgent", a afirmat şeful-adjunct al Direcţiei generale Educaţie, Alexandru Fleaş. 

Pentru gimnazii și școlile primare au fost alocate aproximativ 15 milioane de lei. Şcolile cu profil sportiv urmează să primească aproximativ două milioane de lei. Alte 15 milioane sunt destinate instituțiilor preșcolare și extrașcolare.

Reparaţiile curente în clase vor rămâne din nou problema părinţilor.

"Şi 100 de lei, şi 50 de lei, şi 200 de lei. Ştiu persoane care au dat şi 5.000 de lei pentru că au de unde, sunt oameni cu business."

"Iniţial, când am intrat la grădiniţă cu fetiţa atunci ceva am alocat. Câteva sute de lei."

"Poate ar fi mai bine asociaţiile de părinţi să investească bani în altceva: în educaţia, poate în dezvoltarea lor, dar nu în edificii. Bănuiesc că asta ar trebui să fie grija statului."

Autorităţile municipale planifică să repare capital sau parţial 56 de gimnazii, 80 de grădiniţe şi 11 şcoli cu profil sportiv.

În municipiul Chişinău sunt 296 de instituţii de învăţământ.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu