Reabilitarea drumului Hânceşti-Leuşeni trebuie încheiată până în luna noiembrie. AVERTISMENTUL făcut de Chiril Gaburici

Embed:

Reabilitarea drumului Hânceşti - Leuşeni trebuie încheiată până în luna noiembrie. În caz contrar, contractul cu firma din Azerbaidjan, care efectuează lucrările, va fi reziliat. Condiţiile au fost anunţate de autorităţi, care susţin că reconstrucţia drumului întârzie deja de trei ani.

Care este situaţia pe şantier a mers să vadă personal ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Reabilitarea drumului de aproximativ 37 de kilometri a început în 2014, iar termenul de executare, conform contractului, era de doi ani.

Lucrările nu sunt gata nici până astăzi, iar şoferii sunt nemulţumiţi că trebuie să circule prin gropi:

"Zilnic să mergi pe aşa drum nu e uşor, atâţia ani. Aşa era planificat, în 2016".

"Probabil că demult trebuiau să-l termine".

"- Aşa e de trei ani de zile.
- Şi ce părere aveţi despre asta?
- Proastă.
- De ce?
- Prea greu îl fac".

Reprezentanţii companiei azere au însă o explicaţie.

"Se mai întâmplă. Totul depinde de condiţiile meteo. La voi vremea e ploioasă, lucrările întârzie, în rest, totul va fi bine", a menţionat Seymur Mehditev, şef de şantier.

În prezent, compania de construcţii plăteşte penalizări pentru fiecare zi de întârziere.

"Dacă vorbim de gradul de risc, acest contract este cu gradul cel mai sporit şi necesită o monitorizare specială, deoarece aici rata de execuţie a lucrărilor este mai mică de 50 la sută", a precizat Anatolie Usatîi, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii

Dacă muncitorii nu vor termina lucrările până în noiembrie, contractul va fi reziliat, iar compania va trebui să restituie 15 la sută din valoarea contractului.

"I-am avertizat, de fapt, că noi nu o să mai tolerăm întârzieri, pentru că deja am întârziat cu mult. Acum, dacă nu vom vedea progres rapid şi mobilizare din partea lor, o să cerem rezilierea contractului, dar văd că antreprenorul s-a mobilizat şi a trimis echipele în aceste porţiuni, unde se fac lucrări", a punctat Chiril Gaburici.

Bugetul pentru reabilitarea drumului Hânceşti - Leuşeni este de 19 milioane de euro. Banii au fost împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Anul trecut, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a reziliat şapte contracte încheiate cu companii străine de construcţii a drumurilor, care nu şi-au onorat obligaţiunile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu