Războiul de pe Nistru în fotografii şi imagini video: Eram patrioţi, ne iubeam ţara

Embed:

Războiul de pe Nistru în fotografii şi imagini video. Academia de Poliţie "Ştefan cel Mare" a lansat ieri o expoziţie dedicată comemorării a 25 de ani de la începutul conflictului. La eveniment au fost prezenți veterani, foștii studenţi care au fugit din cazarme în martie 1992 și au plecat pe câmpul de luptă, dar şi viceministrul Afacerilor Interne. 

Vitalie Paniş spune că nu va uita niciodată ziua de 25 martie 1992. Avea numai 17 ani, când împreună cu alţi 42 de colegi de facultate, au părăsit instituția şi au plecat la război. Deși a petrecut numai o zi pe câmpul de luptă, spune că i-a fost suficient ca să devină bărbat.

"Eram patrioţi, ne iubeam ţara, neamul şi doream măcar cu ceva să ajutăm combatanţii noştri, poliţiştii, militarii, care erau pe poziţii, şi ştiam că le era greu acolo", a spus Vitalie Paniş.

"Nimeni nu-şi doreşte război, dar oamenii trebuie să cunoască realităţile, care au avut loc atunci", a explicat Simion carp, rector al Academiei de Poliţie "Ştefan cel Mare".

"Noi avem obligaţia morală să ţinem aprinsă această făclie a memoriei în cinstea celor care au căzut pe câmpul de luptă", a declarat Oleg babin, viceministrul Afacerilor Interne.

Și veteranii îşi amintesc cu groază despre momentele dramatice pe care le-au trăit în timpul războiului:

"Este încă un dangăt de clopot în atenţia tuturor forţelor politice, care le avem în ţară că mai bine să lupte politic ca oponenţi politici, dar nu să se transforme în duşmani de moarte, care să provoace iarăşi un război pe palma asta de pământ".

Expoziţia va dura până în data de 10 februarie. Potrivit unor estimări, în războiul de pe Nistru și-au pierdut viața aproape 300 de combatanți și peste 1200 de civili de pe ambele maluri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu