RĂZBOIUL DE LA NISTRU. Conducerea de vârf a ţării a depus flori în cinstea eroilor (FOTOREPORT)

Embed:

Războiul de la Nistru a început în data de 2 martie 1992, la secţia de poliţie din Dubăsari, după ce a fost atacată de un detaşament de cazaci. Confruntările care au urmat au lăsat în urmă sute de morţi şi mii de răniţi. Victimele războiului au fost comemorate la Chișinău, dar și în alte localități. Veteranii și familiile victimelor, precum şi conducerea de vârf au depus flori în cinstea eroilor. Totodata la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, a fost oficiată o slujbă de pomenire. 

Veteranii s-au adunat la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au depus flori. Ulterior, ei au mers în marș spre memorialul Eternitate. Manifestanții au purtat în mâini fotografiile celor care și-au sacrificat vieţile în numele Patriei: 

"Este o picătură cu adevărat tragică din viața noastră și trebuie să o comemorăm cum și merită".

"Toți care au avut posibilitate și au avut curaj au sărit să apere integritatea Republicii Moldova. Cu regret, nu toți s-au întors la casele lor".

Foștii combatanți spun că nu vor uita niciodată momentele cumplite prin care au trecut:

"Am pierdut nişte prieteni. Cei mai apropiaţi. Eroi. Care au rămas în inimile noastre pentru totdeauna".

"Am luat arma şi ne-am dus să ne apărăm satul. Să ne apăram patria".

"Atunci nu simţeai sentimental de frică, simţeai o datorie faţă de patrie, faţă de ţară, faţă de poporul care statea in spatele nostru".

Sute de oameni au participat la mitingul de comemorare, organizat la monumentul "Maica Îndurerată".

"Pentru faptele demonstrate pe câmpul de luptă, v-am rămas recunoscător pentru toată viața", a declarat primul președinte al Republicii Moldova, Mirgea Snegur.

"Doresc tuturor combatanților să dăm dovadă de înțelepciune omenească. Pe 2 martie, în ziua aceasta trebuie de pus un moratoriu pe toate interesele politice, toate supărările", a precizat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Juzdan.

După ceremonie, veteranii au avut parte de un prânz ostășesc. La monumentul Maica Îndurerată au depus flori președintele țării, șeful Legislativului și prim-ministrul.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că nu trebuie admis ca războiul să se repete și că autoritățile de la Chișinău optează pentru acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Ședința Parlamentului a început cu un moment de reculegere.

"În onoarea tuturor celor care au decedat și au avut de suferit, vă rog foarte mult să ținem un minut de reculegere", a precizat Candu.

Războiul de la Nistru a durat patru luni, din martie până în iulie. Cele mai afectate au fost localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, la război au participat în jur de 30 de mii de polițiști și voluntari. Peste 300 de oameni și-au pierdut viața, iar aproximativ 3500 au fost răniți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu