Războaiele valutare

Despre războaiele valutare

Esența așa-numitelor războaie valutare este că țările orientate spre export sunt cointeresate de a avea o rată scăzută a valutei naționale. Să modelăm spre exem­plu o situație: în Germania se produc automobile "Merce­des-Benz", prețul cărora este de 100 mii euro. Dacă în SUA 1 euro ar costa 1.4 dolari, atunci un asemenea automobil va costa 140 mii dolari. Dacă însă cursul euro va scădea la 1.3 dolari, atunci același automobil în SUA va costa 130 mii dolari, adică în SUA aceste auto­mobile se vor ieftini și ele vor fi cumpărate mai mult. Producătorii germani spre deosebire de cei americani vor fi foarte mulțumiți. Dacă una dintre țări își devalorizează valuta sa, în timp ce alte țări își mențin valutele lor naționale la un nivel stabil, atunci această țară ar putea obține un avantaj important sub formă de creștere a exportului său, dar războaiele valutare înseamnă, că multe țări încearcă să facă aceasta pe rând.

Despre dolarul american

Rezerva Federativă din SUA nu imprimă bani. Banii sunt creaţi în mo­mentul eliberării unor împrumuturi de către băncile comerciale sub formă de credite. De exemplu, eu am depus la depozit în bancă 100 dolari, 10 dintre ei au fost rezervați de către bancă și 90 au fost dați în credit altei persoane. În rezultat, eu am 100 dolari, iar persoana care a luat credit are 90 dolari, în total – 190 dolari. Astfel, banca care a dat credit, a creat bani noi.

Este un astfel de con­cept ca "Baza monetară" – altfel spus, banii, care băn­cile comerciale îi păstrează în Banca Națională. Această bază poate fi mărită, dar pînă cînd mijloacele bănești nu au nimerit în afaceri, pînă cînd banca nu a eliberat credit, mai mulți bani în circulație nu vor fi. Aceasta și este situația care se petrece astăzi în SUA.

Astăzi puteți auzi de multe ori fraza că dolarul american este doar o simplă „hîrtie” care nu se bazează pe nimic. De fapt, de la înce­putul anilor 70 al secolului trecut, orice valută din lume – este la fel doar o "bucată de hîrtie", ținând cont de valorile materiale. Astăzi ori­care valută națională în ge­neral e bazată pe abilitatea statului care a emis această valută de a colecta impozi­te, precum și pe încrederea altor state în el.

Din punct de vedere a pieții, cele mai de încrede­re active sunt – hârtiile de valoare guvernamentale din SUA, unde China, Rusia dar și întreaga lume își păstrea­ză majoritatea rezervelor valutare. Prin urmare, mai multă încredere decât încre­derea în politica monetară a autorităților americane, nu o are nimeni. Puteți să iubiți sau să nu iubiți America, să aveți sau să nu aveți încre­dere în ea, dar întrebarea este următoarea: "Pentru cine votează banii?" Banii serioși până cînd votează pentru dolar.

Pentru a învăța cum să gestionați cu banii, înscrieți-vă la seminarul introductiv gratuit la nr. de tel. 843999 sau pe site-ul www.alpari.md

Partenerul oficial al Alpari în Chișinău

P

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu