RĂZBOAIELE VALUTARE. BRICS VS. SUA

BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) – nu e Uniunea Europeană cu o frontieră comună și cu aceleași valute, este un exemplu cum pot deveni prieteni peste continente și oceane, avînd valute și interese diferite, este un exemplu de prietenie, atunci cînd cîteva țări în curs de dezvoltare se unesc, lăsîndu-le nedumerite pe țările dezvoltate, privindu-le de sus în jos. Occidentul, care s-a obișnuit să privească de sus spre Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, reprezentată de BRICS a întîlnit ceea de ce mereu îi era frică.

Conform datelor Brics Trade and Economic Research Network, aceste cinci țări reprezintă 43% din populația lumii, 18% din comerțul mondial și atragerea de 53% din capitalul financiar mondial. Membrii grupei au sisteme economice și politice radical diferite, dar, așa cum a precizat președintele brazilian Dilma Rousseff, „noi suntem responsabili pentru mai mult de jumătate din creșterea globală în anul 2012, sau 56% după calculele FMI”.

Abrevierea „BRIC” a inventat în anul 2001, Jim O`Neill, economistul principal al băncii de investiții „Goldman Sachs”. Abrevierea „BRIC” însemna Brazilia, Rusia, India și China, ale căror economii sunt recunoscute „în plină expansiune”. În anul 2011, la cele patru țări  a aderat și Africa de Sud, iar uniunea a fost numită BRICS (S – Africa de Sud).

Ultimul summit, care a avut loc pe 28-29 martie 2012 la New Delhi, i-a îngrijorat serios pe politicienii și economiștii occidentali, pentru că țările participante BRICS nu mai vor să se mulțumească cu o cooperare economică doar între ele. Acum, și-au exprimat în mod clar dorința de a influența ordinea mondială. Discuția a ajuns la crearea propriului sistem de plată și creditare în valutele naționale, precum și refuzarea de la dolar și euro în acest sistem. La acest acord s-au alăturat Vnesheconombank, Banca de Dezvoltare a Chinei (China Development Bank), Banca de Export-Import a Indiei (Export-Import Bank of India), Banca Națională de Dezvoltare Social-Economică a Braziliei (Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social) și Banca de Dezvoltare a Africii de Sud (Development Bank of Southern Africa). Băncile au semnat un acord general care prevede acordarea de împrumuturi în valute naționale și un acord care confirmă acreditivul în mecanismul de cooperare interbancară a țărilor BRICS.

De fapt, acest lucru înseamnă că guvernele acestor țări au făcut primul pas spre reducerea dependenței de la cele două valute de rezervă la nivel mondial – dolarul american și euro.

Despre necesitatea acestui pas în țările BRICS de mult se vorbea. În luna august a anului trecut, China – cel mai mare creditor al SUA, și-a exprimat încrederea că lumea are nevoie de o altă valută de rezervă, care ar putea înlocui dolarul. Despre aceasta au spus de nenumărate ori și autoritățile ruse, venind cu propunerea ca exemplu rubla rusească.

De asemenea, la ultimul summit al țărilor BRICS din New Delhi, liderii din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au decis să creieze o bancă de dezvoltare nouă, ca alternativă a Băncii Mondiale. Cele mai puternice cinci țări în curs de dezvoltare au discutat un proiect nou și chiar au inventat un nume pentru el. Spre hotărîre sunt două opțiuni – „South-SouthBank” sau „Brics Bank”.

Potrivit experților, creditarea reciprocă în valute naționale ar putea duce la consecințe grave și reducerea dependenței a țărilor BRICS de dolar. Ca rezultat, valuta americană, poate fi exclusă din sectoarele cu cea mai rapidă creștere economică mondială. Acest lucru va afecta la rîndul său, starea economică a SUA și ar avea un impact probabil pe poziția FMI și Banca Mondială, care sunt sub acoperirea Washingtonului.

Cu toate acestea, indiferent de ceea ce se va întîmpla, un lucru este sigur – comerțul mondial va continua. Prin urmare, va fi cerere de valută străină, cu care se va plăti pentru import. Deci, va funcționa piața internațională Forex. Pentru a primi posibilitatea de a cîștiga la schimbarea cursurilor valutare, nu e neapărat nevoie de a înțelege detaliile sistemului financiar internațional, de a fi capabil de a dezvolta strategii de tranzacționare, de a urmări știrile etc. Puteți utiliza serviciul financiar PAMM-cont al Alpari și să investiți banii în tranzacționarea unui trader cu experiență (administrator de cont), alăturîndu-vă la un participant profesional al pieții și, în cazul tranzacționării de succes primiți profit proporțional din suma investită. Pentru a transforma banii dvs. într-o sursă de venit – probabil, este cea mai bună metodă de a gestiona cu banii.

 

Pentru a învăța cum să analizați piețile financiare și să gestionați cu banii, înscrieți-vă la seminarul introductiv gratuit la nr. de tel. 843999 sau pe site-ul www.alpari.md

Partenerul oficial al Alpari în Chișinău

P

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu